- Foto: TT

Instagram ger dig dåligt självförtroende – men inte som du tror

Att bara titta kan ha riktigt negativa effekter på din självkänsla. Kanske en selfie skulle muntra upp?


Brukar du känna ett sting av avundsjuka när du skrollar igenom ditt instagramflöde och ser bilder på andras, vad det verkar, härliga liv? De är snygga, vältränade och verkar alltid ha fullt upp med roliga saker. Du är inte ensam om den känslan.

Ny forskning visar att om man tittar mycket på selfies på sociala medier så leder det till minskat självförtroende och att man blir mindre nöjd med sitt eget liv.

Tidigare är det framförallt beteendet hos de som lägger upp bilder som har studerats men den här studien fokuserade istället på de som bara följer andra, utan att gilla eller kommentera. Man kan ju lätt tro att det är de som postar mycket selfies som har dåligt självförtroende och stort bekräftelsebehov, men studien visade tvärtom. Att lägga upp mycket bilder hade inte alls någon större psykologisk påverkan på postaren.

Däremot, ju mer man tittade på andras selfies, desto sämre blev självförtroendet. De som var mest känsliga var personer som hade en stark önskan om att framstå som populära.

Forskarna Ruoxu Wang och Fan Yang, som gjorde studien, hoppas att den kan göra oss mer medvetna om vilken effekt vår sociala medie-användning faktiskt har, och att vi tänker mer på hur våra bilder kan påverka andra.

Förhoppningen är ju såklart även att resultaten ska hjälpa oss att motverka detta. För det är ju konstigt att vi kan bli så påverkade av vad andra lägger upp, trots att vi egentligen vet innerst inne att det mesta bara är yta.

Läs hela studien på Science Direct.

Vi har tidigare skrivit om att selfies på semestern gör så att du har roligare. Dessutom har forskare nu knäckt koden för hur du lyckas på dejtingappen Tinder.

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.