I ditt ansikte finns en "danger triangle", en triangel där infektioner är extra farliga
1 av 2
I ditt ansikte finns en "danger triangle", en triangel där infektioner är extra farliga - Foto: TT/ Montage
Blodkärlen här kan nämligen släppa in bakterier rätt upp i hjärnan.
2 av 2
Blodkärlen här kan nämligen släppa in bakterier rätt upp i hjärnan. - Foto: Petr David Josek

Trimmar du dina näshår? Det kan vara livsfarligt

Du har en "danger triangle" i ansiktet, som kan göra vanliga hygienrutiner dödliga. Så ska du göra för att undvika fara


Det är Business Insider som låter öron-näsa-halsspecialisten Erich Voigt tala om plockandets faror, och det han säger verkar minst sagt obehagligt.

Ditt ansikte har ett särskilt sårbart område som går som en triangel med näsan i spetsen och ner över munnen. Om man får en infektion i det här området så kan det vara extremt farligt, eftersom de blodkärl som finns i området går direkt upp till hjärnan.

När du klipper ditt näshår kort eller plockar det helt, så riskerar du att bakterier kommer in i hålet som håret lämnat efter sig. Bakterier kan leda till en infektion, och på grund av blodkärlen så sprider sig den infektionen lätt till hjärnan. Resultatet kan då bli så illa som en hjärnhinneinflammation eller bölder i hjärnan, och det här är livshotande tillstånd.

Näshår kan vara irriterande, men det är knappast värt att riskera sitt liv för. Men det verkar som att det är okej att korta av eventuella hår som letar sig ut ur näsan. Inuti näsan är det dock viktigt att håren finns kvar, eftersom de hjälper till att filtrera partiklar som kommer in där.

Andra saker som kan vara farliga är att åka tunnelbana eller bli träffad av en asteroid samtidigt som det sker massa vulkanutbrott.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Plockar du dina näshår?
Tack för din röst!