Botemedlet mot multiresistenta bakterier kan finnas i just din näsa.
1 av 2
Botemedlet mot multiresistenta bakterier kan finnas i just din näsa. - Foto: Pixabay/ Montage
Det finns nämligen bakterier som producerar antibiotika som biter på de resistenta bakterierna.
2 av 2
Det finns nämligen bakterier som producerar antibiotika som biter på de resistenta bakterierna. - Foto: Pixabay

Bot mot resistenta bakterier närmare än du tror – kan finnas i din näsa

Forskare har hittat superbakterien som kan vara svaret på ett av de största hotet mot mänskligheten


Det pågår ett krig i din kropp, och ibland verkar det som att vi förlorar. FN kallar multiresistenta bakterier, MRSA, för ett av de största hoten mot mänskligheten och det dyker upp nya strängar av bakterier som inga antibiotika biter på hela tiden. Men nu kan det finnas nytt hopp.

IFLScience skriver om forskarnas nya upptäckt: du har små antibiotikafabriker i din näsa. Men vi tar det från början.

Ungefär 30 procent av alla människor går runt med den potentiellt farliga, resistenta bakterien Staphylococcus aureus, som kan orsaka allt från en mycket mild infektion till livshotande blodförgiftning, i sina näsor. Ytterligare andra har bakterien S. lugdunensis i sina snokar, och den bakterien verkar inte göra särskilt mycket alls. Men nu har forskarna sett att de som har många lugdensis sällan har många av den farliga aureus. Det verkar alltså som att lugdensis bekämpar bakterien som vi inte har något bot mot.

När de kollade närmare på lugdensis såg forskarna att den här bakterien, som man alltså trodde mest bara hängde runt, faktiskt producerar antibiotiska ämnen. Eftersom man tidigare mest hittat antibiotika i jordbakterier är det här en stor grej.

I takt med att fler bakterier blir resistenta mot vår antibiotika måste nya lösningar hittas. Ett sätt skulle kunna vara att använda själva bakterien och låta den producera antibiotika istället för att använda antibiotikan direkt. I djurförsök så har lugdensis faktiskt helt utrotat skadliga bakterier. Kanske har vi alltså haft lösningen mitt framför/ i näsan hela tiden?

Fler framsteg inom medicin är bland annat att parasiter kanske kan användas för att bota autoimmuna sjukdomar och att gula glasögon kan förbättra bipoläras liv.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

1 timme sedan
Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.