Att läsa 30 minuter om dagen verkar kunna ge dig ett längre liv.
1 av 2
Att läsa 30 minuter om dagen verkar kunna ge dig ett längre liv. - Foto: TT/ Montage
Man vet inte helt varför, men tror att det kan vara så att läsning tränar hjärnan och håller den frisk.
2 av 2
Man vet inte helt varför, men tror att det kan vara så att läsning tränar hjärnan och håller den frisk. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Läs i 30 minuter – lev 2 år extra

Vi har väl alla vetat att läsning är en god vana, men du måste göra det ofta och vilken text som helst duger inte.


Har du läst många böcker i hängmattan eller på stranden nu i sommar? Bra jobbat, säger vetenskapen. Eller är du den som har en bok liggandes hemma som du inte riktigt tar dig tid att läsa? Då borde du kanske tänka ett varv till.

En studie från Yale University har nämligen visat att läsning kan förlänga ditt liv med två år, skriver Science Alert. För att den positiva effekten ska uppnås ska man läsa minst 3.5 timmar i veckan, alltså 30 minuter om dagen.

Forskarna har undersökt en grupp på 3 635 personer i åldern 50 eller äldre. Studien visade att bokmalarna levde två år längre än de som inte läste; de hade en ”23 månaders överlevnadsfördel” gentemot de andra. Något man däremot inte kommit fram till ännu är exakt hur läsning och livslängd hänger ihop, men forskarna tror att det kan bero på att man stimulerar viktiga delar av hjärnan. En slags hjärngymnastik helt enkelt.

Livslängden är inte det enda som påverkas positivt av läsning. Tidigare studier har bland annat kommit fram till att läsning bidrar till att minska stress, minska risken för demens och att det ökar vår empatiska förmåga. Nu vill forskarna ta reda på om det kan vara lika fördelaktigt att lyssna på ljudböcker, eller om det krävs en traditionell bok.

Att läsa vad som helst funkar nämligen inte. Det ska vara riktiga böcker – inte dagstidningar eller magasin. Detta tror man beror på att böcker engagerar hjärnan mer än vad tidningar gör. Så skynda er till biblioteken eller ladda ner en ny bok till läsplattan. En bättre anledning än ett längre liv kan man väl inte få?

Ibland känns det som att vi ändå kommer att leva kortare, eftersom allt tycks vilja döda oss. Havet, till exempel, och stora dödsstrålar från rymden. Mindre kul, men bra att veta.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Läser du böcker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.