Forskare har kanske lyckats kicka i gång en man som låg i koma genom att använda en teknik som mest liknar startkablar för en bil.
1 av 2
Forskare har kanske lyckats kicka i gång en man som låg i koma genom att använda en teknik som mest liknar startkablar för en bil. - Foto: TT/ Montage
Men man kan inte helt säkert veta att det var "startkablarna" som orsakade tillfrisknandet.
2 av 2
Men man kan inte helt säkert veta att det var "startkablarna" som orsakade tillfrisknandet. - Foto: Rolf Hamilton

Ny revolutionerande behandling kan bota koma

Det är faktiskt ganska likt att starta en bil med startkablar. Fast med en mänsklig hjärna.


När en motor står still kan startkablar fungera för att kicka i gång den igen. Ungefär det här har forskare kanske lyckats genomföra, fast på en människa som ligger i koma. The Science Explorer skriver om den potentiellt revolutionerande behandlingen.

Det var ju såklart inte faktiska startkablar som användes, utan en specialgjord apparat som sänder ut ultraljud. Den koncentrerade strålen riktas mot talamus som är den del av hjärnan som är centrum för informationshanterande.

Genom att stimulera denna del av hjärnan lyckades läkarna alltså väcka en man ur koma. Innan behandlingen var mannen nästan helt omöjlig att kommunicera med. Efter att ultraljudet jobbat på hjärnan i tio gånger trettio sekunder förbättrades mannen avsevärt över de närmaste dagarna.

Man kan dock inte var helt säker på att det faktiskt var ultraljudet som gjorde mannen friskare. Det kan ju faktiskt vara så att behandlingen bara råkade ske samtidigt som mannen tillfrisknade helt naturligt. Det behövs alltså fler studier, men det här är en mycket lovande början.

Nya studier visar att hundar faktiskt är smartare än vi tidigare trott. Och kanske kan vi rädda världen genom att ta mer helg. Skönt va?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Riktigt häftigt, eller hur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.