Bergochdalbanor är inte bara roliga, de kan även ha vissa hälsofördelar.
1 av 4
Bergochdalbanor är inte bara roliga, de kan även ha vissa hälsofördelar. - Foto: AP
Och det har att göra med alla krafter du utsätts för när du slungas runt av banan.
2 av 4
Och det har att göra med alla krafter du utsätts för när du slungas runt av banan. - Foto: TT
Åkturerna kan skaka loss eventuella njur- eller gallstenar.
3 av 4
Åkturerna kan skaka loss eventuella njur- eller gallstenar. - Foto: Wikimedia Commons
Njurstenar är ofta otroligt smärtsamma, och orsakar stora kostnader för sjukvården.
4 av 4
Njurstenar är ofta otroligt smärtsamma, och orsakar stora kostnader för sjukvården. - Foto: Wikimedia Commons

Berg- och dalbanor kan vara bra för din hälsa

Att utsätta sig för en riktig rejäl åkattraktion kan påverka dig positivt, och se till att du undviker något riktigt smärtsamt.


Det började med att en amerikansk forskare märkte ett märkligt samband. Efter alla lov så tycktes många av hans patienters tillstånd förbättras. Och det gällde särskilt dem som besökt Disneyland.

Forskaren, som heter David Wartinger, sysslar med urologi och har specialiserat sig på gall- och njurstenar. Dessa stenar är otroligt smärtsamma, eftersom de blockerar urinvägarna. För att få ut dem måste du oftast få ut dem "den naturliga vägen" och eftersom stenarna kan bli ganska stora så kan vem som helst förstå att den processen inte är särskilt trevlig. Smärtan har jämförts med en förlossning.

Men eftersom stenarna kan bli väldigt stora så måste de ibland opereras bort eller slås sönder med hjälp av chockvågor. Och om man lyckas med det, så måste man ändå kissa ut småbitarna som blir kvar.

Så hur hjälper Disneyland? Jo, på nöjesparken finns flera riktigt rejäla berg- och dalbanor och det är dessa som är nyckeln. Att bli utsatt för de slängar och den kraft som åkattraktionerna utsätter din kropp för tycks göra att stenarna skakas loss.

Wartinger testade detta genom att fylla en plastpåse med urin och lite stenar och sedan åka karusell en väldig massa gånger. Det han såg var att stenarna ramlade ut förvånansvärt ofta, särskilt om du satt långt bak i tåget där slängarna är större.

Om man skulle kunna omsätta det här till en riktig behandling skulle man inte bara spara massor med pengar utan även väldigt mycket lidande. De stenar som ber- och dalbanan fixade var nämligen små, men det är recis såna stenar som växer och lätt kan bli till stora problem.

Om du har problem med stenar är det kanske värt att våga sig upp i de där riktigt stora banorna. Trots att du kanske inte riktigt vågar...

Läs mer, på engelska, om David Wartinger och hans studie på The Atlantic.

Det finns fyra olika personlighetstyper,och den vanligaste är inte särskilt trevlig. Och för dig som är lite otålig: Här är tre vetenskapliga tips för att slippa köa.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om bergochdalbanor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Kropp hittad i sökandet efter tonårsflicka

Polisen håller kvar sina avspärrningar i Marks kommun, där en död person som tros vara en försvunnen tonårsflicka hittades på måndagskvällen.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.