Hemligheten bakom svärdfiskens snabbhet – fuskar med superolja

De må vara enorma, strömlinjeformade muskelpaket men nu verkar det som att deras snabbhet har ytterligare en orsak


Svärdfisken är en av världens snabbaste varelser, och nu tror man att man har kommit på hur den gör för att simma som en oljad blixt.

I en artikel i NY Times beskrivs hur holländska forskare hittat en särskild körtel på två frysta svärdfiskar och den kan vara svaret på gåtan.

Körteln, som sitter precis vid "svärdets" bas, utsöndrar ett oljigt sekret. Det här fettet är helt olikt vanligt fiskslem, och skickas genom kapillärer ut på fiskens huvud. Oljan sprids alltså ut över fiskens huvud och skapar ett vattenavstötande lager.

Det är alltså möjligt att den här substansen gör att svärdfisken blir mer strömlinjeformad och därför kan röra sig fortare i vattnet. Men man vet faktiskt inte exakt hur fort en svärdfisk kan simma, eftersom ingen har lyckats mäta en som simmar i full fart. Det kan dock vara så snabbt som 100 kilometer i timmen.

Andra djurmysterier som forskarna börjat lösa är hur världens sötaste djur regenererar och när apor kom in i stenåldern.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Räknas det här som fusk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.