Förkylningar härstammar från kameler, men det finns farligare sjukdomar att oroa sig för.
1 av 2
Förkylningar härstammar från kameler, men det finns farligare sjukdomar att oroa sig för. - Foto: Pixabay/ Montage
Exempelvis skulle den influensaliknande MERS kunna bli farlig i framtiden.
2 av 2
Exempelvis skulle den influensaliknande MERS kunna bli farlig i framtiden. - Foto: Pixabay

Förkylningen kom från en kamel – och det kan vara dåliga nyheter

Det är ganska nyligen som man sett att virus kan spridas mellan djur och människor, men det kan bli riktigt jobbigt i framtiden.


Det verkar som att kameler inte bara är söta och praktiska att ha i ökenklimat, utan även har den dåliga vanan att sprida massa sjukdomar. Science Alert skriver om de nya upptäckterna.

Det var först 2012 som man kom på att virus kan hoppa mellan människa och djur. Det man upptäckte då var att en virusinfektion som heter MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrom) kunde hoppa från kamel till människa. När man kollade närmare på vilka andra virus kameler går och drar runt på så insåg man att även den vanliga förkylningen antagligen härstammar från detta ökendjur.

Än så länge är MERS inte ett speciellt stort hot, eftersom varje människa som får det måste ha direktkontakt med en kamel. Det smittar alltså inte direkt mellan människor.

Det dåliga här är att det här antagligen även gällde förkylningen, någon gång för länge sedan. Nu sprids det ju, som vi alla vet, väldigt friskt från människa till människa. Viruset har alltså muterat, och det skulle kunna ske även med MERS.

MERS är ingen rolig sjukdom, och kan ge influensaliknande symtom och diarréer. Det är dessutom extra farligt för de som redan är svaga, exempelvis äldre och barn. De goda nyheterna är att vi lär oss mer och mer om viruset hela tiden, och man ska till och med börja försök för ett vaccin redan nästa år. Förhoppningsvis är vi alltså redo om MERS bestämmer sig för att göra mutationen som förkylning en gång gjorde.

Om du har oturen att bli förkyld kan vi rekommendera de här huskurerna, som faktiskt har vetenskaplig grund. Man har även hittat att kyla kan hjälpa till att behandla vanliga sjukdomen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du kameler ändå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.