Fiskar är både smartare och mer känslosamma än vad man tidigare trott.
Fiskar är både smartare och mer känslosamma än vad man tidigare trott. - Foto: Pixabay

Är du vegetarian som äter fisk? Då borde du kanske tänka om

Fiskar är mer än de själlösa varelser eller enkla proteinkälla som vi tidigare trott.


De flesta skulle tycka att det vore rejält obehagligt att sätta en krok i munnen på en hund eller en katt, men detta är ju precis vad som görs med fiskar, oftast helt utan samvetskval. I en ny bok, som legat på New York Times bästsäljarlista, skriver biologen Jonathan Balcombe om fiskars förvånansvärt spännande liv. Innehållet kan nog få en och annan nöjesfiskare att tänka om.

I Huffington Post berättar Balcombe om hur fiskar bland annat får sänkta stressnivåer av att bli klappade. Väldigt gulligt och ganska långt ifrån de slemmiga, kalla varelser de ofta ses som.

Man har även sett att havsabborrar samarbetar med muränor för att fånga bytesfisk som gömt sig långt inne i korallreven. De stora fiskarna signalerar muränorna med huvudrörelser, och de lyckas mycket bättre med jakten när de samarbetar.

Andra tecken på att fiskar både är sociala och söker närhet kommer från akvarieägare, som ofta utvecklat lekar och ritualer med sina simmande husdjur. Och i ett experiment så lärde sig en läppfisk att lösa ett problem fortare än schimpanser, orangutanger och en av forskarnas fyraåriga dotter.

Många av djuren vi använder som föda är ju minst lika smarta och kännande som fiskar, men det är fel att tänka sig att en fisk är något helt annorlunda än exempelvis en gris. Dessutom är deras naturliga habitat, de stora haven, livsnödvändiga för vår planets överlevnad. De flesta av oss behöver ju inte äta fisk för att leva bra liv, så kanske är det värt att tänka en extra sväng innan du "för djurens skull" väljer fisk över kött.

Två fiska som är väl värda att lägga lite extra energi på är hammarhajen, som simmar på roligaste sättet och håkärringen, som slår ett riktigt gammalt rekord.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du fisk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.