Hundar är inte bara söta, de verkar även var smartare än man tidigare trott.
1 av 3
Hundar är inte bara söta, de verkar även var smartare än man tidigare trott. - Foto: Pixabay
De kan nämligen skilja inte bara på olika ord, utan även kombinera det med vilket känsloläge det förmedlar.
2 av 3
De kan nämligen skilja inte bara på olika ord, utan även kombinera det med vilket känsloläge det förmedlar. - Foto: Pixabay
Så nu får du tänka extra noga på vad du säger till din hund.
3 av 3
Så nu får du tänka extra noga på vad du säger till din hund. - Foto: Pixabay

Glädjande forskning: Hundar är mycket smartare än vi tidigare trott

Det verkar som att vi underskattat hur intelligenta hundar faktiskt är. Framför allt verkar de vara riktiga hejare på att kommunicera.


Hundar är kanske inte direkt djurvärldens Einsteins, men det verkar som att de faktiskt har ganska bra koll på vad du säger till dem. Dessutom fattar de HUR du säger något till dem. Det här säger åtminstone en ny studie som presenteras i Science.

Eftersom hundar, och djur i allmänhet, är värdelösa på att svara på exempelvis enkäter så var forskarna tvungna att undersöka hur smarta hundar är på ett annat sätt. Hur? Hjärnscanning, såklart!

Man lät extremt väldresserade hundar ligga i en fMRI-scanner och så kollade man på hur deras hjärnor reagerade när de hörde olika ljud. Det man såg var att berömmande ord gjorde att olika belöningscentra lös upp, men man såg även att bara ordet i sig inte räckte. Om din hund ska gilla det du säger, måste du faktiskt säga det som att du menar det.

Hundarna kunde faktiskt särskilja på positiva ord som sas på ett positivt sätt, och negativa ord som sas på samma sätt. Om de uppmuntrande orden sas i vanlig samtalston hände inget.

Det här betyder att hundar inte bara reagerar på våra ord eller de känslor vi visar när vi säger orden, utan att de kan både separera och lägga ihop de här båda lagren av kommunikation. Det här är relativt avancerad kommunikation och skiljer sig markant från det man tidigare trott att hundar var kapabla till.

De här resultaten är antagligen mindre förvånande för många hundägare, men det är ju alltid skönt att ha vetenskapen på din sida när du säger att din lurviga bästa vän alltid förstår dig.

Bananen är en av våra mest älskade frukter, men det verkar som att den kan försvinna inom bara några år. Dessutom säger forskning att fiskar är mycket smartare än vi tidigare trott. Vad ska vi nu äta?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Älskar du hundar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.