Det ser kanske kaosigt ut, men fåglar krockar nästan aldrig i luften. Nu vet forskarna kanske hur det lyckas.
1 av 2
Det ser kanske kaosigt ut, men fåglar krockar nästan aldrig i luften. Nu vet forskarna kanske hur det lyckas. - Foto: Ap
Nyckeln är något så enkelt som att alltid svänga till höger. Ibland är de enkla lösningarna verkligen de bästa.
2 av 2
Nyckeln är något så enkelt som att alltid svänga till höger. Ibland är de enkla lösningarna verkligen de bästa. - Foto: TT

Därför krockar fåglar aldrig i luften – har smart knep

Om du någon gång undrat varför fåglar aldrig kraschar in i varandra när de flyger har forskarna äntligen ett svar till dig.


Många fåglar färdas i enorma flockar och när samtliga är på flykt kan det vara svårt att förstå att det inte blir några kollisioner. Hur gör egentligen fåglarna för att undvika att krocka, när de är så många och de flyger så fort?

Nu har en grupp forskare vid University of Queensland kanske ett svar. Det är en ganska liten studie, gjord på bara tio fåglar, men resultatet var väldigt tydligt.

Studien gick ut på att forskarna lät två fåglar flyga mot varandra i en tunnel, och de filmade sedan hur de gjorde för att undvika kollision. Och de upptäckte en väldigt intressant sak, genial i all sin enkelhet.

Alla fåglarna svängde till höger. Av 102 filmade flygningar blev det inga kollisioner, och alla fåglar svängde åt samma håll. Det skulle alltså kunna vara så att det finns en slags universell högerregel bland fåglar, som hjälper dem att hålla koll på vad andra gör i "trafiken".

Med tanke på den kaotiska situation som uppstår i en riktig stor flock och hur få kollisioner som faktiskt sker, så verkar det här vara ett riktigt bra system. Vi människor, som ofta anser oss vara mycket mer avancerade än våra befjädrade vänner, krockar ju långt mer. Men så har vi inte samma erfarenhet som fåglar av vare sig trafikkaos eller högerregeln.

Läs hela studien på Plos One.

Andra smarta djur är norska hästar, som lärt sig att prata med människor. Och vi människor kan ju faktiskt också flyga nu. Vet du hur farligt luftgropar är, egentligen?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.