Katter är kanske söta, men de verkar drömma om rätt hemska saker.
1 av 3
Katter är kanske söta, men de verkar drömma om rätt hemska saker. - Foto: Pixabay/Montage
Det tyder åtminstone vissa experiment på.
2 av 3
Det tyder åtminstone vissa experiment på. - Foto: Pixabay
Hundar, däremot, verkar mest drömma om söta saker och sina ägare.
3 av 3
Hundar, däremot, verkar mest drömma om söta saker och sina ägare. - Foto: Pixabay

Det här drömmer ditt husdjur om – visar skillnaden mellan katt och hund

Katter och hundar drömmer verkligen om totalt olika saker. Fast det är kanske inte så förvånande?


Alla som har ett husdjur har nog försökt att förstå hur de egentligen funkar. Vad ser de när de tittar på något, vad mår de bra av, varför utsätter de oss för så äckliga saker och vad drömmer de egentligen. Nu har forskarna kanske ett svar.

Eftersom man inte kan fråga djuren om vad de drömt om, så får man lite till hjärnscanningar för att försöka lista ut det.

Vi drömmer i sömnfasen som kallas REM-sömn, och den typen av sömn har man sett hos många olika djur. Att de drömmer är alltså fastställt, men frågan om vad de drömmer om är knepigare.

Ett ganska hemskt experiment från 60-talet så stängde forskare av den del av några katters hjärnor som gör att de håller sig still i sömnen.När de katterna började drömma så fräste de, krökte rygg och gjorde utfall. Det är alltså ganska troligt att de drömmer om jakt eller slagsmål. Helt i linje med att de är små massmördare, alltså.

Hundar, däremot, drömmer inte alls om så läskiga saker. Om du har hund har du säkert sett dem göra springrörelser i sömnen. Eftersom de här rörelserna ser snälla ut är det troligt att det är lek, snarare än jakt, som upptar hundens dröm. Hundar är ju trots allt ganska snälla, men man ska inte tro att de är dumma för det.

Vi människor drömmer ofta om saker vi tänker på eller upplever, och eftersom hunden är så knuten till sin ägare är det allra mest troligt att det är just det, ägaren, som hunden drömmer om. Ganska vackert, eller hur?

Din hund har alltså fridfulla drömmar om att ni har kul tillsammans, medan din katt drömmer om att mörda saker. För alla som har haft både katter och hundar är det här ett helt rimligt resultat.

Läs mer på IFLScience.

Om hundar och katter inte är din grej, kanske du borde skaffa en get i stället. Eller varför inte en supersmart delfin?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilka föredrar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.