Dinosaurier verkar ha varit mer intelligenta än vi tidigare trott. Bilden är dock ett montage.
1 av 2
Dinosaurier verkar ha varit mer intelligenta än vi tidigare trott. Bilden är dock ett montage. - Foto: Pixabay/Montage
Men det är ändå fint att de var rätt intelligenta. Eller hur?
2 av 2
Men det är ändå fint att de var rätt intelligenta. Eller hur? - Foto: Pixabay

Ny upptäckt: Dinosaurier kan ha varit riktigt smarta

Ett nytt fossilfynd tyder på att dinosaurierna var mycket intelligentare än vi tidigare trott.


Bilden av hur dinosaurierna var är i ständig förändring, i takt med att vi gör nya, fantastiska fynd. Först kom nyheten att T-Rex kvittrade snarare än att vråla, och nu verkar det som att dinosaurier i allmänhet var mycket smartare än vad vi tidigare trott.

Det nya fyndet är en fossiliserad dinosauriehjärna, den bäst bevarade man någonsin hittat. Fyndet visar att åtminstone den här stora växtätaren hade en mycket större och mer komplex hjärna än vi tidigare trott.

Dinosauriehjärna

Hjärnstorlek är inget perfekt mått på hur smart någon är, men det säger ändå något om hur intelligensen kan ha sett. Tidigare så har forskare trott att själva hjärnan tog upp en rätt liten del av dinosauriernas skalle, och att resten var ett stort skyddande lager. Så ser exempelvis skallarna hos moderna krokodiler ut.

Det här nya fossilet är dock så detaljerat att forskare för första gången kan få en glimt av de finare strukturerna i en dinosauries hjärna. De allra yttersta delarna av hjärnan hade nämligen mineraliserats innan den hade chansen att ruttna.

I ett elektronmikroskop har man kunnat se både hjärnstrukturer och var blodkärlen gått, och det verkar som att dinosaurier är mer lika fåglar än de tidigare nämnda krokodilerna. Att vara smart som en fågel kanske inte låter så smickrande, men faktum är att fåglars hjärnor är väldigt effektivt konstruerade.

Vi vet att dinosaurierna dog ut, men det verkar alltså att det inte berodde på att de var korkade. Det är ju inte så lovande för oss.

Läs mer på Science Daily.

En annan smart sak som fåglar gör? Vad sägs om att ha ett knep för att aldrig krocka i luften? Och hur smart, eller åtminstone bildad, är du? Vågar du testa?

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du smartare än en dinosaurie?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.