Framgång betyder olika saker för alla, men det finns saker du kan göra för att komma närmare dina mål
1 av 2
Framgång betyder olika saker för alla, men det finns saker du kan göra för att komma närmare dina mål - Foto: TT/ Montage
Kanske sover du för lite? Eller äter för dåligt?
2 av 2
Kanske sover du för lite? Eller äter för dåligt? - Foto: TT

3 sätt att bli framgångsrik – enligt vetenskapen

Här är enkla knepen som hjälper dig att bli mer framgångsrik – varje dag. Vilka måste du jobba på?


Vad som är framgång är olika från människa till människa, och för att nå dit man vill krävs kanske både hårt arbete och lite tur. Men det skadar väl inte att ge turen och allt ditt arbete lite hjälp på traven? Psychology Today har gått igenom forskningen, och här är tre strategier med vetenskapligt stöd som kan hjälpa dig att nå just ditt ultimata mål.

1. Sov mer

Det verkar kanske konstigt att du ska nå längre genom att ägna mer tid åt sömn, men mer sömn gör dig faktiskt bättre. Förutom att sömnbrist är associerat med tillstånd som bland annat högt blodtryck och depression är det när du sover som du lär dig saker, då minnen "fastnar" under sömnen. Dessutom lever du längre och har bättre hälsa om du sover bra. Och om det här inte övertygade dig: bra sömn gör ditt kreativa tänkande bättre. Minst sagt bra om du vill bli framgångsrik.

2. Spara dina pengar

Att ha mycket pengar behöver inte betyda att du är framgångsrik, och du kan vara framgångsrik utan pengar, men sparandet i sig kan vara nyttigt om du vill nå dina mål.

Det som händer om du sparar dina pengar i stället för att spendera dem är att du, förutom att få bättre privatekonomi, övar på att skjuta upp belöningar i stället för att kräva att få allt bra direkt. Att öva på det här kan göra att vi gör bättre val, oavsett om det gäller att låta bli att köpa den där onödiga prylen eller att välja den där salladen som vi vet är bättre för oss än en flottig burgare.

3. Använd din hjärna rätt

Din hjärna är ju helt fantastisk, men för att den ska fungera optimalt finns det faktiskt saker du kan göra. Jätteviktigt är såklart att ge din hjärna tillräckligt med näring, genom att äta nyttig mat.

På förmiddagen är hjärnan som allra piggast, så om du måste göra något som kräver massa eftertanke är det rätt tid att göra det. På eftermiddagen är du som mest social, och jobbar bäst i grupp, medan kvällen är rätt tid för strategiska uppgifter.

Det finns faktiskt saker du kan göra för att bli smartare och för att hålla din hjärna på topp är det även nyttigt att läsa mycket och att anstränga sig för att lära sig nya saker och lösa nya uppgifter.

Att göra det här garanterar kanske inte att du blir framgångsrik, och det är inte säkert att du kan göra alla saker på en gång. Men om du jobbar för att förbättra någon del i taget kan du komma närmare dina mål, oavsett vilka de är.

Läser du det här i hängmattan? Passa på att ta riktigt ledigt, för jobbet klarar sig nämligen utan dig. Men passa gärna på att knäppa lite kort, för forskning visar att du har roligare då.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du framgångsrik?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.