Du kanske inte behöver vara så rädd för att få några småhintar om hur senaste avsnittet av din favoritserie slutar.
Du kanske inte behöver vara så rädd för att få några småhintar om hur senaste avsnittet av din favoritserie slutar. - Foto: Faksimil/ Montage

Spoiler Alert! Spoilers gör att du gillar en film mer

Går du runt i skräck innan du hunnit se en ny film eller senaste avsnittet av en serie? Kanske har du gjort det helt i onödan


Hatar du spoilers? Lever du i en terrorbalans, ett ständigt krig mellan de som redan sett och de som snart ska se nya Star Trek-filmen? Önskar du ibland att det fanns någon typ av regler för när man får tala om senaste säsongen av Orange Is The New Black? Nu säger forskning att allt har varit i onödan: Spoilers gör faktiskt att vi upplever något som bättre. Det är Science Explorer som presenterar de här ganska chockerande nyheterna. Och anledningen? Vi är alla lite lata.

Det är forskare vid University of California som har testat hur spoilers påverkar oss genom att låta testpersoner läsa noveller, där hälften fått slutet spoilat och den andra hälften går in helt ovetande. När deltagarna efteråt fick svara på hur mycket de gillade historierna så gav de som fått spoilers ett högre betyg än den andra gruppen.

Varför är det då så här? Bland det viktigaste för att vi ska gilla något, oavsett om det är exempelvis film eller musik, är att det känns flytande och att vi känner igen det. Det är därför en låt som bara känns okej första gången du hör den kan växa med tiden. Du blir helt enkelt mer bekant med den och kan följa med enklare. Den här lättheten tycker våra hjärnor om. En spoilad film har färre överraskningar och är därför lättare att följa med, och därför gillar vi den mer.

Forskarna gjorde flera olika studier och såg att ju enklare en historia är desto mindre spelar spoilers roll, men ju fler oväntade krumbukter som finns i handlingen, desto mer ökas njutningen av att blivit utsatt för spoilers.

Men om du känner lite mer så här då, när din elaka kollega sa att Jon Snow inte var död?

via GIPHY

Resultaten är ju för ett genomsnitt, och hur känslig man är för spoilers varierar från person till person. Dessutom verkar det som att själva tron att du kommer att tycka sämre om något där du fått reda på handlingen i förväg kommer göra att du faktiskt gillar den mindre. Det är alltså, som så mycket annat, en fråga om attityd.

Men om man tänker efter är det ganska logiskt att vi gillar saker vi har mer information om bättre. Det du verkligen gillar kommer du ju att se om och om igen, trots att du vet exakt alla plot twists.

På tal om Game of Thrones: Visste du att vissa grejer därifrån skulle kunna funka på riktigt? I och för sig måste du ändra liiite i atmosfären, men ändå! Men tyvärr har forskare krossat drömmen om att bli som Harry Potter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hatar du spoilers?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nu har bitcoin halverats

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.