Att ljuga är väldigt mänskligt, men det är inte kul när folk kommer på dig.
Att ljuga är väldigt mänskligt, men det är inte kul när folk kommer på dig. - Foto: Montage

Vetenskapen bakom lögnen – därför ljuger människor

Det finns flera anledningar till att människor ljuger, men lögner behöver inte vara bara dåligt.


Alla har vi väl dragit någon liten nödlögn eller misstänkt att den vi pratar med kanske inte riktigt håller sig till sanningen. Lögner är både vanligt, och ofta ofarligt, men de kan ställa till det för oss. Men varför ljuger vi egentligen, enligt vetenskapen?

Enligt Live Science så handlar det väldigt ofta om att vi tycker att det är riktigt jobbigt när saker blir pinsamma. De allra flesta lögnerna är alltså för att hjälpa oss att hålla uppe fasaden. Det är dock inte alldeles effektivt eftersom att bli påkommen med lögner är bland det pinsammaste som finns. Det här beteendet är så djupt rotat i oss att de allra flesta, under rätt omständigheter, ljuger för att skydda sig själva.

Om du har barn så kommer din föräldrastil påverka hur mycket ditt barn ljuger. Enligt IFLScience är det främst mängden av regler som hör samman med mängden lögner.

Det verkar som att ju striktare uppfostran ett barn får, desto bättre är det på att ljuga. Man har sett att rädsla för bestraffningar när de gjort något fel gör att barn som hålls hårdare kommer att ljuga fortare och mer enkelt.

Men att ett barn ljuger behöver inte vara en dålig grej, utan kan faktiskt vara ett tecken på intelligens. Det är faktiskt ganska svårt att ljuga, eftersom barnet då behöver hålla flera saker i huvudet samtidigt. Att börja ljuga är faktiskt ett tecken på att hjärnan utvecklas som den ska, och ju tidigare förmågan dyker upp desto mer tidigt utvecklat är barnet.

Så om ditt barn, trots choklad runt hela munnen, inte har en aning om vem som provsmakat efterrätten så kan det tyda på att du har ett litet geni i familjen.

Ta hand om dig ordentligt, för fel tankar kan faktiskt göra dig sjuk. Apråpå tankar: Tänk om verkligheten bara är en simulering?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en bra lögnare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.