Med rymdtåget Solar Express skulle en resa till Mars inte ta mer än ett par dagar.
Med rymdtåget Solar Express skulle en resa till Mars inte ta mer än ett par dagar. - Foto: Montage

Nytt "rymdtåg" kan göra resor till Mars superenkelt

Snart kanske resor till Mars är något man gör över semestern. Om man gillar stora temperaturväxlande dödsöknar som semestermål, vill säga.


Tänk dig en värld där en resa till månen bara tar några minuter och där det finns tåg som går till våra närmaste planeter. Den kanadensiske innovatören Charles Bombardier, som Science Alert skriver om, nya idé är exakt detta. Och det är precis så coolt som det låter.

Supertåget skulle gå i ungefär 3 000 kilometer, per sekund. Det skulle innebära att en resa till Mars bara skulle ta två dagar. Dessutom skulle det aldrig stanna, utan ständigt vara på väg genom rymden.

Det som är allra dyrast vid en rymdfärd är att starta och stanna. Det är där som enorma mängder bränsle krävs och även där som färden är som allra farligast. Med sin idé "Solar Express" hoppas Bombardier undvika detta genom att låta en tågliknande farkost gå i en ändlös loop, och låta mindre farkoster docka med den för att lasta på och av passagerare och gods.

I nuläget är det här bara ett koncept, och inte verklighet. För att vi människor ska kunna göra mer effektiva rymdfärder krävs det dock att man tänker utanför boxen. Med nuvarande teknik tar exempelvis en resa till Mars hela 260 dagar. Så även om Solar Express aldrig blir verklighet är de oerhört viktigt att nya sätt att färdas i universum börjar utvecklas.

Visste du att vetenskapen har ganska bra koll på hur aliens antagligen ser ut, om vi nu skulle råka springa på dem. Men kanske är det så illa att vi inte kommer förstå vad de säger.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.