Bloggande får unga att må bra

Vem kunde ana att bloggande var så nyttigt?


En ny studie utförd av American Psychological Association visar att bloggande kan ha en positiv effekt på ångest. Att ventilera sig och få stöttande kommentarer har visat sig förbättra den psykiska hälsan hos de israeliska tonåringar som deltog i studien.

Att skriva en blogg på nätet hade större effekt på välmåendet än att skriva av sig i en privat dagbok.

- Även om näthat och mobbing på nätet är utbrett så noterade vi att nästan alla kommentarer bloggarna fick var stöttande och av positiv natur", säger medförfattaren till studien Azy Barak till Science Daily.

De 161 tonåringarna som deltog i studien valdes ut efter en undersökning där de angett att de hade någon form av sociala problem. Fyra grupper blev tillsagda att blogga. Två av de bloggande grupperna skulle inrikta sitt bloggande på sina problem och en av dem hade bloggen öppen för kommentarer. De andra två grupperna fick blogga om vad de ville och även där var en öppen för kommentarer och den andra inte.

Självförtroende, social ångest och känslomässig stress förbättrades avsevärt hos de ungdomar som bloggade jämfört med de som inte gjorde något alls eller skrev privata dagböcker.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!