Det finns flera vanliga myter om könssjukdomar.
Det finns flera vanliga myter om könssjukdomar. - Foto: Shutterstock

13 vanliga myter om könssjukdomar – som du antagligen gått på

Det finns en hel del myter om könsjukdomar. Här är en lista på de vanligaste som du säkert gått på själv.


Få personer skulle erkänna att de någon gång har haft en könssjukdom. Men de är vanligare än vi tror och därför måste vi prata om dem.

Förra året hade Sverige nästan 35 000 fall av klamydia. Samtidigt får allt fler personer syfilis, och hepatit a som främst sprids mellan homosexuella män, skriver Folkhälsomyndigheten.

Det är helt enkelt dags att reda ut några myter om könssjukdomar. För allas skull.

1. Om du inte har haft sex kan du inte ha en könssjukdom

Det här stämmer inte riktigt. Både herpes och HPV kan smitta via hudkontakt, vilket förvisso kan uppstå vid oralsex.

Herpes kan också smittas till barn när de föds. Läs mer på Vårdguiden.

2. Du märker om du har en könssjukdom

Inte alla får symtom för att de har en infektion. Klamydia, som är en av de vanligaste könssjukdomarna, märks inte alltid och kan bli farligt om det inte behandlas. Enligt gynekologen Kelly Culwell kan det leda till sterilitet, kronisk smärta i bäckenet och komplikationer under graviditeten, skriver Nettavisen.

3. Du kan bara få könssjukdomar av en annan person

Så fel. Det går även att smittas genom sexleksaker, särskilt om de inte är tillräckligt rengjorda.

4. Du kan bli smittad genom toaletter

Och ja, visst att du kan bli smittad genom sexleksaker. Men det betyder inte att du kan bli smittad av vad som helst. Många tror att det räcker med att sitta på en toasits för att få en könssjukdom och nej, det är inte sant.

5. Ju renare du är desto mindre är risken att du får en könssjukdom

Könssjukdomar är tyvärr inget man kan förebygga genom att tvätta sig oftare. Inte ens efteråt. Det enda som hjälper är kondom.

Att tvätta sig för ofta kan få kroppens immunförsvar ur balans, skriver Nettavisen.

6. Bara personer som har många sexpartners får könssjukdomar

Det spelar ingen roll med hur många gånger eller hur många gånger man har haft sex. Det finns alltid en risk att få en könssjukdom genom vaginalt, oralt eller analt sex samt vid hudkontakt och att dela sexleksaker.

Vissa människor har oturen att få en sjukdom redan första gången de har sex med någon, medan andra aldrig får.

7. Det gör ont att testa sig

De flesta könssjukdomar testas genom urin- eller sekretprov, vilket inte alls känns. Det enda som skulle kunna göra ont är ett blodprov man tar för att testa mot HIV.


8. "Hen ser inte ut att ha en könssjukdom..."

Man kan inte se på någon om den har en könssjukdom. Ingen kan se det på dig. Det handlar inte om hur snygg, "fräsch", snäll eller "ond" en person är.

– Man kan inte se om någon har en sexuellt överförbar infektion. Har man sex utan kondom, utsätter man sig själv eller en partner för en sexuellt överförbar infektion, säger sjuksköterska Mariann Olsvik till Nettavisen.

9. Man kan få HIV av att kyssas

Du kan få könssjukdomar av vaginalt, analt och oralt sex – och leksaker. Men nej, HIV kan du varken få av toaletter eller kyssar.

– HIV överförs mellan människor vid oskyddad analt eller vaginalt samlag, oralsex – framför allt genom smittad sperma i munnen, använda och smittade nålar och sprutor, transplantation av smittad blod eller smittade organ, förklarar Olsvik.

Det kan även smitta mellan mor och barn vid förlossning och amning.

10. Det är säkrare att använda två kondomer utanpå varandra

Man kan lätt tro att dubbla skydd skyddar dubbelt så bra. Men så är det inte alls, snarare tvärtom.

Dubbla kondomer riskerar att skapa friktion och då skava hål på varandra. Med andra ord, så är två kondomer typ lika värdelöst som ingen alls.

Fast det har vi ingen statistik på. Men låt oss säga så här: Använd kondom. Använd EN kondom.

11. Könssjukdomar sätter sig bara på könet

Att ha en könssjukdom betyder inte per automatik att symptomen sitter på könsorganet, eller de nedre regionerna överhuvudtaget. Man kan få könssjukdomar som klamydia, gonorré och myktoplasma i ögonen och i munnen, så här vet du att du är drabbad.

12. Det förstör ens liv

Många tror att faktumet att få en könssjukdom förstör ens liv. Men det går faktiskt att leva ett ganska normalt liv ändå. Även personer som har HIV kan leva ett långt liv utan att föra vidare infektionen till någon annan, vilket du kan läsa mer om här

13. "Det kommer aldrig drabba mig"

Det är lätt att tro att könssjukdomar drabbar alla andra – men inte just du. Men lika lätt det är som att säga det, är det att drabbas.

Och det kan faktiskt vara så att du redan har drabbats.

Världens vanligaste könssjukdom är HPV. För många kan den gå oupptäckt hela livet, men för andra orsakar den vårtor. Det går inte att botas för HPV men man kan vaccineras i förebyggande syfte. Här kan du läsa mer om HPV.

Även herpes är en av de vanligaste könssjukdomarna. Majoriteten av Sveriges befolkning bär faktiskt på antikroppar mot antingen herpes typ 1 eller typ 2.

70 procent har antikroppar mot herpes typ 1 (munherpes) och 30 procent mot herpes typ 2 (könsherpes). Båda sorterna kan smitta både i kön och mun. Läs mer på RFSU.

Den här listan inspirerades av Nettavisen.

Kolla även: På med kondomen! Nu sprids den här könssjukdomen rekordmycket!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
HPV
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.