Att kyssas är bra för hälsan, menar experterna.
Att kyssas är bra för hälsan, menar experterna.

6 anledningar till att du ska kyssa din partner varje dag

Hånglar ni inte upp varandra lika mycket som när ni var nykära? Det kan vara dags för ändring. Forskning visar nämligen att en kyss med den du älskar har många fördelar.


1. Kyssar sänker ditt blodtryck

En riktigt bra kyss kan få hjärtat att slå ett par extra slag – det känner nog de flesta igen. Den ökade hjärtrytmen gör i sin tur att blodådrorna vidgas och ger mer utrymme för blodet att strömma till dina organ. Därmed är det inte lika mycket tryck på blodådrorna, vilket gör att blodtrycket sjunker – något som är bra för din hälsa.

2. Kyssar förbättrar ditt humör

Efter en bra kyss utsöndrar kroppen en cocktail av hormoner som får dig att känna dig gladare och tightare med din partner. Det är dessa lyckohormoner som gör att man ibland känner sig helt hög efter en kyss.

GladBildkälla: Pexels.com

– En bra anledning till att kyssas ofta! Boosta hjärnan med lycka och knyt starkare band mellan er, kommenterar Mathilde Mackowski, delägare av Nordens största sexleksaksbutik, Sinful.se.

3. Kyssar ger bättre tänder

Även om du inte är glad i våta kyssar, kan det faktiskt vara bra för dig. Den ökade produktionen av saliv är nämligen bra för dina tänder. Saliven rensar din mun på matrester, bakterier och plack, vilket förebygger hål. Dessutom kan mineralerna i saliven stärka dina tänders emalj.

kyss Bildkälla: Flickr

4. Kyssar förbränner kalorier

Forskning visar att du förbränner mellan 6 och 16 kalorier per kyss, beroende på hur intensiv kyssen är. Du kanske inte riktigt kan säga upp ditt träningskort, men det är i alla fall en bra ursäkt för att dra igång en hångelsession i soffan...

5. Kyssar får dig att se yngre ut

Enligt forskare så använder vi cirka 30 olika muskler under en kyss. Detta muskelarbete hjälper till att tona och strama åt musklerna i kinderna och runt käkbenet, vilket är två ställen som lätt blir slappa och rynkiga när vi åldras. Men nu motverkar du alltså det!

6. Kyssar kan ge bättre sexliv

Enligt sexexperten Mathilde Mackowski kan vardagskyssar vara avgörande för att bevara intimiteten i ett förhållande:

– I en tråkig vardag tycker jag att det är fint att visa omsorg och kärlek på andra sätt än det sexuella, och kyssar är ett bra sätt att göra detta på.

För den som vill skruva upp intimiteten ytterligare finns det flera möjligheter menar Mathilde Mackowski:

– Du kan bland annat använda dig av doftoljor för att stärka dragningskraften mellan dig och din partner. På så sätt kan du vara säker på att de extra vardagskyssarna till slut bär frukt. Använd också andra saker som ett massageljus. Allt handlar om att skapa rätt stämning och lust att kyssas lite mer i vardagen, säger hon.


Skapa rätt stämning med ett massageljus. Här hittar du några favoriter.

Artikeln presenteras i samarbete med Sinful.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om att kyssas?
Tack för din röst!