Forskning: Därför ska du sova naken med din partner

Endast 20 procent av svenskarna sover nakna. Men det finns faktiskt flera anledningar till att skippa pyjamasen vid läggdags.


– Forskning visar att man blir både kåtare, gladare och mer utvilad av att sova nakna ihop, för att nämna ett par av många fördelar, säger Mathilde Mackowski från den erotiska butiken Sinful.se.

Så om ni inte redan sover "au naturel" tillsammans idag, kan det här med andra ord vara väl investerad läsning för er båda...

sova

Här är 3 anledningar till att sova naken tillsammans med sin partner:

1. Par som sover nakna är lyckligare

Enligt Daily News visar en brittisk undersökning att det finns ett tydligt samband mellan att sova nakna tillsammans och att vara lyckliga. Bland annat såg man i undersökningen att par som sover nakna tillsammans generellt sett har ett stabilare förhållande.

2. Nattsömnen och humöret blir bättre

Enligt en amerikansk undersökning påverkas både sömnkvalitet och humör positivt av att sova naken.

På dagen har våra kroppar en högre temperatur för att våra muskler ska fungera optimalt, men på natten behöver kroppen sänka temperaturen för att spara energi. Sover man för varmt tror kroppen att det är dag och har svårt att komma till ro. Sover man däremot svalare har kroppen bättre möjlighet att återhämta sig, enligt den danska överläkaren Paul Jennum.

När du och din partner vaknar utvilade har det också en positiv effekt på ert förhållande. Forskning visar nämligen att utvilade människor har större tålamod och är på bättre humör.

3. Par som sover nakna har mer sex

När ni sover hud mot hud producerar era kroppar oxytocin, ett hormon som bland annat kan bidra till starkare orgasmer, mer sexlust och göra att du och partner känner er tightare.

– Genom att vara naken signalerar du också att du vill att ni ska vara nära. Och ni blir automatiskt mer öppna för intimitet och sex genom att vara nakna, säger Mathilde Mackowski och tipsar om att ta hjälp av massage och smekningar för att höja stämningen ytterligare.

– Testa till exempel ett massageljus där ni kan använda massageoljan som bildas till att ge varandra sensuell massage, säger hon.

Bonustips för den som har svårt att somna på kvällarna! Testa en orgasm. Det är ett effektivt (och trevligt) sätt för att få koppen att slappna av.

– Man kan hjälpa orgasmen på traven med olika hjälpmedel. För kvinnor brukar jag tipsa om en olja som heter Sensuva On. Den är tillverkad av essentiella oljor och naturliga, botaniska ingredienser – och stimulerar och ökar blodtillförseln i klitoris så den blir extra känslig. Perfekt för par om vill ha kvinnan i fokus och ge henne några fantastiska orgasmer innan det är dags att sova, säger Mathilde Mackowski.


Artikeln presenteras i samarbete med Sinful.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hur sover du?
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.