Hur ser Elfsborgsspelarnas upplägg ut under lågsäsongen?
Hur ser Elfsborgsspelarnas upplägg ut under lågsäsongen? - Foto: FREDRIK SANDBERG / Fredrik Sandberg/TT

Så tränar Elfsborg under lågsäsongen: "Vi har tydliga krav"

Elfsborg har gett sina spelare ett individualiserat träningsprogram under lågsäsongen. De har även hunnit med att köra en del lagträning.
– Vi har utgått från ett antal parametrar när vi tagit fram träningsschemat, säger fystränare Victor Stoltz till Nyheter24.


Victor Stoltz har varit fystränare i Elfsborg sedan 2020. Han går nu in på sin tredje säsong. I en intervju med Nyheter24 berättar han hur träningsschemat ser ut för spelarna under lågsäsongen.

– När vi har satt ihop schemat för spelarna har vi utgått från tre generella parametrar kan man säga. Vilka fysiska egenskaper du bör ha som fotbollsspelare exempelvis kondition, styrka och snabbhet, vilken position spelaren spelar och vilken spelartyp spelaren är, säger Stoltz.

– Därefter har vi kunnat identifiera styrkor och svagheter hos varje spelare och kunnat sätta ihop ett individuellt träningsschema.

Elfsborgs direktiv till spelarna: "Vi har tydliga krav"

När det kommer till de olika positionerna har Elfsborg tydliga krav på vilka fysiska krav som krävs för att spela mittback, anfallare och försvarare enligt Stoltz. Träningsmomenten varierar från position till position.

– Om vi tar våra yttrar som exempel så springer de väldigt mycket i båda delar av planen. De gör mycket saker i hög hastighet och det är där vi lägger fokus, i deras fysscheman. Därför blir det mycket träning på snabbhet, acceleration och att göra många moment i högt tempo, säger Victor Stoltz.

Stoltz berättar vidare att träningsschemat har tagits fram ihop i samarbete med huvudtränare Jimmy Thelin, sjukgymnast, läkare och fysteamet. Sjukgymnast och läkare har störst inflytande när det kommer till de spelare som är skadade eller har haft en skadehistorik tidigare.

– Vi i fysteamet fokuserar mer på individnivå när det kommer till spelarna medan övriga har en mer övergripande roll i arbetet och kommer med input, säger han.

Elfsborgs speciella upplägg under lågsäsongen: "Har kört lagträning i två veckor"

Elfsborg har även haft ett en del lagträning under lågsäsongen. Spelarna fick först tre veckor ledigt för att sedan komma tillbaka och köra två veckor kollektiv lagträning, innan de gick på ledighet igen.

– Tanken bakom upplägget var att snabbt ge spelarna ledigt relativt snabbt efter en lång säsong. Sedan drog vi igång med lagträningen i tre veckor för att checka av statusen på spelarna och ge dem ett individuellt träningsschema tills dess att vi återsamlas igen i januari, berättar Stoltz för Nyheter24.

Är det några spelare i Elfsborg som sköter sin träning under lågsäsongen extra bra?

– Min uppfattning är att vi har en bra grupp som är väldigt seriösa i allt de gör. Det är svårt att peka ut någon specifik spelare. Det jag kan säga är att det inte varierar särskilt mycket mellan åldrarna ut de som är äldre i laget tränar på lika bra som de yngre, avslutar fystränaren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.