Det litauiska landslaget rånades i Sverige.
Det litauiska landslaget rånades i Sverige. - Foto: BILDBYRÅN

Landslaget rånat: Sverige hålls ansvariga

Sverige tog emot Litauen i rugbyns division 2A under lördagseftermiddagen. Sverige vann drabbningen men dagen kommer att gå till historien som en av de mörkare i svensk rugbyhistoria.


Attacken mot Sverige

Det svenska landslaget spelade en viktig bortamatch mot Kroatien under oktober månad. Fyra svenska spelare blev under hemgång från ett fotbollsderby i Zagreb nedslagna utanför hotellet.

Turligt nog hann de fyra spelarna fly in med lindriga skador.

Rugbyförbundets ordförande menade då att slagsmålet endast skedde på grund av oturliga omständigheter.

TRELLEBORG. Det litauiska rugbylandslaget var på besök i Trelleborg för att spela match mot det svenska rugbylandslaget.

Sverige vann den jämna matchen med 26-22. Dock var inte Litauernas misär slut där, efteråt insåg litauerna att de blivit rånade - under matchens gång.

Förövarna kom över mobiltelefoner och pengar

När litauerna återvände till omklädningsrummet upptäckte de att deras värdesaker var borta.

– De blev rånade på mobiltelefoner, pengar och någon kamera, säger Magnus Stangenberg till Nyheter24.

Stangenberg var det svenska förbundets representant under landslagsmatchen i division 2A och hävdar att litauerna hade blivit uppmanade att ta med sina värdesaker till spelplanen.

– Det känns riktigt trist att Sverige har blivit till ett land som vilket som helst där sådant här händer ofta, säger Stangenberg.

Det svenska rugbyförbundet ser officiellt väldigt allvarligt på det som skett och att de räknar med reprimander från International Rugby Board - IRB.

Vad var det som gick snett egentligen?

– Bra fråga faktiskt. Problemet var att omklädningsrummet inte låg i direkt anslutning med planen.

Har inte förbundet ansvar över spelarnas säkerhet?

– Det är klart att vi har det. Vi måste helt enkelt ta en närmare titt på rutinerna och kanske ställa vakter framför omklädningsrummen i fortsättningen. Men förbundets ställning till frågorna får du ta med de högre upp än mig.

Nyheter24 fick kontakt med förbundets generallsekreterare Lee Bärnlund, men hon är fåordig efter skandalen och vad IRB kan utdela för straff.

– Jag vill inte uttala mig, jag har tyvärr inte alla adekvata uppgifter, säger hon.

Magnus Stangenberg avslutar dock med att ge sin inofficiella ståndpunkt gällande reprimander från IRB.

– Det vore helt rätt, vi har ju trots allt gjort bort oss, säger han till Nyheter24.

Se när Sverige besegrade Litauen 2008.

/
/
Ran
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart: Så blir EM-motståndet för Sverige

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

1 timme sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

1 timme sedan
Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

3 timmar sedan
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

3 timmar sedan
Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.