1 av 2
- Foto: Ulrika Johansson Hybrant/Nyheter24
2 av 2
- Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Ridsport farligare än kampsport

Svensk kampsport har aldrig haft ett dödsfall. Ridolyckor har däremot kostat två personer livet bara de senaste veckorna.


Att många kampsporter är tuffa idrotter råder det ingen tvekan om. I helgen avgörs två stora galor i form av K-1 "Rumble of the Kings" i Stockholm samt The Zone FC 7 i Göteborg.

Men den största publikfesten i Sverige under helgen är utan tvekan "Stockholm International Horse Show" i Globen.

En undersökning Fokus gjort visar att det är ryttarna snarare än kampsportarna som löper störst risk att skada sig.

Under 2010 har hittills 56 skador inrapporterats till Svenska Budo och Kampsportsförbundet som totalt har drygt 33 0000 medlemmar.

Något dödsfall har heller inte inträffat unde förbundets femtio år.

- Vi har väldigt få skador. Eftersom det är just kampsport vi håller på med finns det på tidigt stadium ett utbrett säkerhetstänk, vilket genomsyrar hela verksamheten, säger Svenska Budo och Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg till Nyheter24.

Av de skador som har rapporterats till förbundets försäkringsbolag säger Jonathan Broberg att det främst är tandskador, armskador och olika förslitningsskador.

Flera allvarliga ridolyckor

Inom ridsporten däremot dör i genomsnitt fyra personer per år och ungefär 13 000 personer tvingas varje år uppsöka akutmottagningar efter olyckor.

Bara de senaste veckorna har en sjuårig flicka samt en 17-åring dött i ridolyckor.

- Det finns hästar som aldrig slutar vara nervösa, de ska aldrig sättas i händerna på nybörjare. Hästsport är ingen ofarlig sport. Det är höga hastigheter och stora krafter, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportsförbundets säkerhetsutskott till Fokus.

/
K-1
/
/
MMA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.