Stjärnorna var uppradade under presskonferensen.
Stjärnorna var uppradade under presskonferensen. - Foto: Reed Saxon

"UFC in i sportens finrum"

KRÖNIKA. Med avtalet med Fox har UFC tagit ett viktigt steg framåt. Men förändringar kan vara nödvändiga.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - "Gustafsson skriver historia"

25 juli - "Jag älskar tråkiga matcher"

1 augusti - "När hjältar faller"

8 augusti - "En svensk stjärna är född"

15 augusti - "Sverige är bra på kampsport"

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Förra veckan blev det, som Dana White länge längtat efter, verklighet. Avtalet på sju år med tv-nätverket Fox Broadcasting Company gör att UFC för första gången kommer att få stort genomslag på en av amerikas största tv-kanaler.

Men vad som kanske är viktigast är att Fox visar amerikansk fotboll och baseball. Nu kommer UFC att synas i samma tablå. Förvisso bara med fyra galor per år. UFC Fight Nights och The Ultimate Fighter kommer att sändas på kabelkanalen FX som Fox äger delar av, men det är fortfarande ett stort och viktigt steg för MMA.

Det är ännu ett steg mot att MMA ska accepteras, men det kan komma att krävas uppoffringar.

Produktionen

Dana White var snabb med att annonsera att det klassiska introt kommer att försvinna. Det lär ersättas med något som passar profilen på Fox bättre och framställer MMA mer som högexplosiv idrott snarare än gladiatorspel. 

Frågan är om det inte blir större förändringar än så med tanke på att Fox uppges betala över 100 miljoner dollar per år för avtalet.

Det är till exempel redan klart med stora förändringar för trotjänaren The Ultimate Fighter som kommer att sändas mer live och låta tittarna rösta fram vilka som ska mötas i nästa veckas avsnitt.

Matchningar

Fox lär även vara måna om att galorna de sänder ska erbjuda bästa möjliga matcher. Det ligger självklart även i UFC:s intresse men det kan bli en konflikt med de stora stjärnor som har kontrakt som ger dem andelar av PPV-intäkterna, något de missar om de fajtas på Fox.

Dessutom måste UFC värna om värdet på sina PPV-sändningar. Skulle folk vilja betala för en fajter om han också dyker upp gratis på Fox också? I bästa fall kan sändningarna på Fox skapa matcher och fajters som sedan kan säljas som PPV, men vägen dit är inte lätt.

Premiären

Den första utmaningen står man redan inför då premiärgalan den 12 november ännu inte har några deltagare. Man lär vilja bjuda på några riktigt bra matcher men samtidigt vill man troligen inte stjäla uppmärksamheten från titelmatchen mellan Cain Velasquez och Junior Dos Santos helgen efteråt.

Dana White har helt enkelt en hel del att tänka på. Framgången är ett faktum men det återstår att se hur UFC förvaltar möjligheten. Men vi fans kan nog ställa in oss på att det blir en del förändringar. Det är priset man får betala för att vara i sportens finrum.

/
FOX
/
/
/
/
UFC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

1 timme sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

1 timme sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

1 timme sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

2 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

3 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.