Lisa Larsen är i Stockholm och laddar för Tour de Ski som startar i slutet av december.
1 av 5
Lisa Larsen är i Stockholm och laddar för Tour de Ski som startar i slutet av december.
Målet är att åka Tour de Ski, U23-VM och kanske VM i år, berättar hon.
2 av 5
Målet är att åka Tour de Ski, U23-VM och kanske VM i år, berättar hon.
Lisa Larsen har lämnat Stockholm för Falun, där ska hon bo åtminstone till VM 2015.
3 av 5
Lisa Larsen har lämnat Stockholm för Falun, där ska hon bo åtminstone till VM 2015.
Efter Tour de Ski blev hon "helt bränd" men hade trots allt bestämt sig för att gå i mål, något endast runt hälften av åkarna klarar.
4 av 5
Efter Tour de Ski blev hon "helt bränd" men hade trots allt bestämt sig för att gå i mål, något endast runt hälften av åkarna klarar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Lisa Larsen har en stark förmåga att pressa sig själv.
5 av 5
Lisa Larsen har en stark förmåga att pressa sig själv. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Som stockholmare får man ta lite skit"

Nyheter24 möter Lisa Larsen, längdlandslagets enda 08, för lite hederligt stockholmstugg.


– Langar du orren?

Lisa Larsen ber landslagskompisen om osten när längdlandslagets utvecklingslag, Team 2015, sitter vid frukostbordet. 

– Det är ju mest för att driva med dem, det där snappar de upp direkt, berättar Larsen, 22, när vi möts på Valhallavägen i Stockholm. Och visst, som enda stockholmare i landslaget får man en del skit av lagkamraterna, berättar hon.

Ursprungligen från Täby utanför Stockholm, slog hon igenom 2009 med ett silver i Junior-VM. Nu är hon på god väg att bli bland de främsta i världen. Bland Larsens styrkor finns förmågan att totalt tömma sig på tävling och en stark motivation som inte primärt drivs av resultat, utan snarare av glädjen i att träna och tävla. Hon skrattar lite åt att Stockholm stannade när snön kom men är samtidigt hon bra sugen att ta sig en tur i helgen, om höften tillåter. En belastningsskada ska bli bättre till Tour de Ski den 29 december. 

Förra året kom resultaten tidigt i touren men ju längre den gick desto hårdare slet hon. Larsen gav sig tusan på att avsluta turnén och klarade det. Även om hon blev "helt bränd" efteråt. 

Favoritdistansen är samma som för Charlotte Kalla, 10 km fristil. Larsen har tränat med damlandslaget vid två tillfällen i år.


– De är så fokuserade, varje träningspass är som en tävling. Där går det knappt att prata vid frukostbordet, skrattar hon.

Vi promenerar genom Östermalm, ner mot Humlegården som ligger vit, barn i färgglada pulkor svischar förbi.   

– Här brukade jag jämnt gå när jag skulle hem till mormor. 

Lisa blev intresserad av längdåkning som barn efter att en norsk vän fick med henne till träning. Moderklubben heter Sundbybergs IK. I högstadiet var längdskidåkning en töntstämplad sport. 

Efter skidgymnasiet i Mora flyttade Larsen till Falun, där flera av landslagskompisarna i U15 truppen bor, där studerar hon också till maskiningejör. 

– Det är klart att det blir kul att inte behöva börja om när karriären är över men jag funderar inte över det, utan vill mest ha något att göra. 

I Falun ska Lisa Larsen bo tills VM går där 2015. Det stora målet på horisonten. 

–  Vad kan vara häftigare än ett hemma-VM?

I år är det också VM, i Italienska Val di Fiemme, där hoppas Larsen få chansen att fightas med de bästa. I säsongspremiären i Gällivare drog hon till med en 7:e plats i världscupen. När damerna tog en andra plats var hon snabbast av alla på sin sträcka, något som lovar gott för en VM-plats. 

Vi vandrar genom humlegården ner till Stureplan, men här har hon aldrig varit ute och festat. 

– Det är lättare att gå ut i Falun, mycket närmare hem, berättar hon och tillägger med ett leende:

– På våren alltså. 

Lisa Larsen är häpen över det ökande intresset för längdskidåkning, över hur många som ser sändningarna och har koll på hur det går för henne. 

Men i Stockholmstidningarna har artiklarna länge uteblivit. 

– Är man från en liten stad skrivs det en artikel varje gång man tävlar. Är man från Stockholm måste man nästan vinna junior-VM innan det blir en notis, konstaterar hon. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!