Nu får man propagera för homosexuellas rättigheter i Ryssland – men bara under OS i Sotji.
Nu får man propagera för homosexuellas rättigheter i Ryssland – men bara under OS i Sotji. - Foto: SCANPIX

Ryssland: "Okej att vara gay under OS"

Kritiken har varit hård mot Ryssland efter deras antigay-lag. Men nu pudlar landet och tar bort lagen – men bara över OS i Sotji.


Att propagera för homosexualitet är olagligt i Ryssland. Det har fått många reagera starkt. Särskilt nu i Sverige när Pridefestivalen pågår. Musikern Alexander Bard har bland annat krävt att de svenska idrottarna ska bojkotta OS i den ryska staden Sotji nästa år.

"Varför startar vi inte en kampanj för att bojkotta vinter-OS 2014 i Sotji, Ryssland? Låt oss slå till mot Vladimir Putin där det gör som ondast, det här är hans mest prestigefyllda projekt hittills. Ryssland är i snabb takt på väg att bli en homofobisk diktatur, vad kan vi förlora?", skrev han i ett Facebook-inlägg.

"Vår uppgift att vara politiskt korrekta"

Nu har dock Ryssland kommit med en liten pudel – och säger att de inte tänker gripa någon som propagerar för homosexualitet under just OS.

– OS är ett stort internationellt event. Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta och så toleranta som vi kan. Det är därför vi har valt att inte lyfta fram den frågan under spelen, säger Igor Ananskikh, ordförande i ryska Dumakommitén för fysisk träning, sport och ungdom till den ryska nyhetsbyrån Interfax. 

"Kommer ställas till svars"

Vilket åtminstone är ett litet framsteg jämfört med det som den ryske idrottsministern Vitalij Mutko sa för några dagar sedan.

– Ingen förbjuder en idrottsman med en icke-traditionell sexuell läggning från att åka till Sotji. Men om han går ut på gatorna och demonstrerar, då kommer han naturligtvis att ställas till svars.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

2 timmar sedan
När Hamas attackerade en musikfestival den 7 oktober förlorade Ben Binyamin sitt högra ben. Nu ska han vara med i EM för amputerade fotbollsspelare. Jag trodde aldrig att jag skulle spela fotboll igen, säger han.

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

2 timmar sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

2 timmar sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

2 timmar sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.