Nick Symmonds säger att han kommer att leda frågan mot de ryska anti-gaylagarna – oavsett om han blir gripen.
1 av 5
Nick Symmonds säger att han kommer att leda frågan mot de ryska anti-gaylagarna – oavsett om han blir gripen. - Foto: BILDBYRÅN/SCANPIX
I Ryssland, under friidrotts-VM, protesteras det vilt mot lagarna.
2 av 5
I Ryssland, under friidrotts-VM, protesteras det vilt mot lagarna. - Foto: Ap/SCANPIX
Symmonds tog under tisdagen silver i VM.
3 av 5
Symmonds tog under tisdagen silver i VM. - Foto: Alexander Zemlianichenko/SCANPIX
Han blev precis slagen av Etiopiens Mohammed Aman.
4 av 5
Han blev precis slagen av Etiopiens Mohammed Aman. - Foto: Alexander Zemlianichenko/SCANPIX
Lyckan var total.
5 av 5
Lyckan var total. - Foto: Anja Niedringhaus/SCANPIX

Medaljör i friidrotts-VM går till attack mot Rysslands anti-gaylagar

Allt fler höjer rösterna mot Rysslans anti-gaylagar. Senast i raden är den amerikanske 800-meterslöparen Nick Symmonds som tog silver i går.


NHL-svenskarna om anti-gaylagarna

Gabriel Landeskog:

– Det är 2013, jag tycker att de borde ha kommit längre än så.

Patric Hörnqvist:

– Konstigt. Alla människor har rätt att vara som de vill. Inget konstigt att det är just Ryssland som har de där lagarna, det där landet har en del udda grejer för sig.

Henrik Zetterberg:

– Hemskt, otroligt hemskt. Jag tycker att man får vara precis hur man vill. Det är otroligt att det i denna tid kan få vara så där, speciellt i ett så stort land som Ryssland.

Citaten kommer från Aftonbladet

MOSKVA. Det finns många som har reagerat starkt mot Rysslands anti-gaylagar. Särskilt eftersom vinter-OS arrangeras i landet och att friidrotts-VM är i full gång just nu. En av de som har reagerat starkast är USA:s 800-meterslöpare Nick Symmonds.

Symmonds, som tog silver under tisdagen, kritiserade anti-gaylagarna redan innan han åkte iväg till Moskva – men skrev också att han inte tänkte protestera mot det under VM-tävlingarna.

"Kan inte styra över den ryska regeringen"

– Precis som jag inte skulle acceptera en väns middag och sedan försöka lära dem hur de ska uppfostra sina barn kommer jag inte lära den ryska regeringen hur de ska styra över sitt folk, skrev han då enligt Washington Blade.

Men Symmonds verkar ha ändrat uppfattning – och gick under tisdagen till attack mot de ryska anti-gaylagarna.

"Kommer leda frågan oavsett om jag blir gripen"

– Så mycket som jag kan prata om det, tycker jag att alla människor förtjänar jämlikhet hur Gud än har satt dem till jorden, sa han till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti efter finalloppet och fortsatte:

– Oavsett om du är homosexuell, heterosexuell, svart, vit, förtjänar vi alla samma rättigheter. Om det finns något jag kan göra för att leda den här frågan, kommer jag att göra det, oavsett om jag blir gripen, säger Symmonds till RIA Novosti enligt Washington Blade

/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.