Xerxes Sebek, 15, är med i laget.
1 av 4
Xerxes Sebek, 15, är med i laget. - Foto: Laget.se
Drickpaus under hockeyträningen.
2 av 4
Drickpaus under hockeyträningen. - Foto: Laget.se
3 av 4
- Foto: Laget.se
4 av 4
- Foto: Laget.se

Hockeylaget hjälper unga: "Definierar sig inte längre som utvecklingsstörda"

I Sala finns Sveriges enda hockeylag för utvecklingsstörda ungdomar.
– Det mest spännande är att de inte längre definierar sig som någon med funktionsnedsättningar eller svårigheter. Nu definierar de sig som hockeyspelare, säger initiativtagaren Linda Sebek,


Reaktioner

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons på initiativet. Framför allt har Sala Hockey varit väldigt hjälpsamma, säger Linda Sebek. 

Sala Silver Bullets, så heter Sveriges enda hockeylag för människor med utvecklingsstörningar. Ända sedan december 2012 har ungdomarna i laget stigit upp varje söndagsmorgon för att göra det de älskar mest – att få spela hockey. 

Det kan de tacka Linda Sebek för. Hon startade initiativet efter att hennes son till slut blivit för stor för hockeyskolan. Det var inte hållbart med en 13-åring bland de andra barnen som var fem, sex år gamla.

Älskar att få spela hockey

I den nya omgivningen trivs han och lagkamraterna väldigt bra.

– Många av ungdomarna är alltid morgontrötta, förutom på söndagsmorgnarna – för då ska de få spela hockey. Jag tycker det säger allt. De älskar att få spela, säger hon till Nyheter24 och fortsätter: 

– Men annars är de som ungdomar är som mest – de älskar att göra mål men hatar att förlora. 

Roligare för varje dag

Xerxes Sebek, 15, som är Lindas son, var med i hockeylaget från början. Han tycker att det blir roligare och roligare med hockey för varje dag som går. 

– Det är jättekul. Det roligaste är att få skjuta med klubba och puck och att få göra mål och att få åka skridskor, säger han glatt. 

Reaktionerna från omgivningen har varit goda. Men framför allt blir Linda Sebek glad av att se hur projektet påverkar ungdomarna själva. 

Ser sig som hockeyspelare

– Det mest spännande är att de inte längre definierar sig som någon med funktionsnedsättningar eller svårigheter. Nu definierar de sig som hockeyspelare. Det har en jättestor betydelse för deras självförtroende, säger Linda till Nyheter24 och fortsätter: 

– Sen kanske vi andra inte skulle se de som jätteduktiga, men det spelar ingen roll, för de tycker det. Och det är det allra viktigaste. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.