Mauri Hermudsson.
Mauri Hermudsson. - Foto: Nyheter24

"Dags att förbjuda idrottsstjärnor att använda sociala medier"

Vapen, rasism, sexism och homofobi. Är det dags att lägga ned i stället?


Mer om Mauri

Mauri Hermudsson är reporter på Nyheter24. Följ honom på Twitter: @MauriMedM 

Rasism, kvinnohat, våldsförhärligande och orimliga mängder av ren idioti. 

Nej, det är inte ett kommentarsfält på Avpixlat jag talar om. Jag pratar om verkligheten i de twitterflöden, facebookstatusar och instagrambilder som regisseras av idrotsstjärnorna. Idrottsstjärnorna med pengar, makt och väldigt, väldigt många unga fans. 

Senast i måndags åtalades en svensk hockeyspelare efter en uppmärksammad tweet som löd: "Damlandslaget... Lesbiska horor är vad ni är".

Det räcker med några kvicka iPhone-klick av en Balotelliälskande 13-åring, sen ser hon den italienske stjärnan stolt posera på Instagram – med ett vapen riktat mot kameran. Ett par klick längre bort skriver en svensk speedwaystjärna att det "inte skulle förvåna mig om det snart är fler invandrare än svenskar i Sverige" varpå han retweetar lite kvinnohat där norske skidåkaren Marit Björgen kallas "hora" och "dopad slyna". 

Andra idrottssjtärnor skriver stolt om strippklubbsbesök och lägger ut bilder på nakna kvinnor, vissa delar med sig av antisemitism och homofobi.

Jag frågar mig: är det inte dags att förbjuda idrottsstjärnorna att använda sociala medier? 

Dessa människor har mer makt än alla politiker, lärare och föräldrar tillsammans när det kommer till att stöpa värderingar hos de fans som inte har några gudar jämte sina idrottsidoler. 

Ger man då uttryck för rasism, homofobi och kvinnohat har det inte någon annan effekt än att legitimera just dessa åsikter – till råga på allt görs det i offentlighetens ljus framför miljontals följare och fans. 

Idrottsstjärnorna brukar säga att de inte är fullt medvetna om den kraft med vilken deras åsikter flyger ut i världen och landar i unga, lättmottagliga sinnen. De blir påminda gång på gång, men det verkar inte ge någon större effekt – de slarviga, ogenomtänkta inläggen fortsätter välla ut. 

Jag tänkte därför i all välmening ge ett litet förslag: 

Fokusera på det ni är bra på i stället.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Seger för Norrköping som förlänger vinstsviten

Världstvåans sorg – pojkvännen död

Belarusisk ishockey har sorg.

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

1 timme sedan
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

2 timmar sedan
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.

Svensk storseger mot Skottland

idag 01:46
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.