Joakim Bodén blev träffad av en golfboll.
1 av 4
Joakim Bodén blev träffad av en golfboll. - Foto: Privat
En rejäl bula.
2 av 4
En rejäl bula. - Foto: Privat
Redan efter en dag började den att lägga sig dock.
3 av 4
Redan efter en dag började den att lägga sig dock. - Foto: Privat
Nu vill Joakim uppmärksamma golfare på farorna med sporten.
4 av 4
Nu vill Joakim uppmärksamma golfare på farorna med sporten. - Foto: Privat

"Fem centimeter åt sidan så hade jag dött"

Golf kan vara en farlig sport. Det kan 55-årige Joakim Bodén och hans bula i pannan, intyga. Nu vill han få svenska golfare att tänka på riskerna.


Förändringar Joakim vill se

1. Att golfare ska skrika fore "högt och ordentligt" i lägen där man måste varna andra för en golfboll.

2. Att golfklubbarna är tydliga med att det är ett krav att skrika fore i lägen där man inte ser bollen samt att man, vid hål där sikten är skymd eller liknande, har skyltar om detta.

Det var i torsdags som Joakim Bodén och några vänner var ute och spelade golf på Bro Hofs golfbana. Men rundan fick ett abrupt slut. Strax efter att Joakim slagit ett bunkerslag på det tolfte hålet fick han en golfboll rakt i huvudet från hål fem.

En rejäl smäll – och som ni ser – en ordentlig bula.

– Det lät som ett pistolskott sa kompisarna som stod omkring, jag var fullt medveten om att jag blivit träffad och skrek ”var är den jäveln”?, säger Joakim till Golf.se som uppmärksammade händelsen först.

"Jävla bondröta"

Han förklarar vidare för Nyheter24

– Det är jävla bondröta alltså att jag inte träffades i ögat eller tinningen, säger han.

Joakim blev vansinnig när "de skyldiga", fyra män, kom fram till honom efter smällen.

– De var så bedrövade när de kom fram men jag var så förbannad att jag ville nita den här killen först. Nu är inte jag någon krigisk person så jag hade inte gjort det, men jag hade ett sånt adrenalinpåslag och var så arg så jag nästan hotade honom: "Du är värd en fet smäll i ansiktet". "Ah, det är jag", sa han då.

"Han var helt chockad"

Anledningen till Joakims stora ilska var inte bara att han precis fått en golfboll rakt i pannan utan även att killarna inte skrek "fore" och varnade honom och hans sällskap.

– Jag frågade killen: "Varför skrek du inte 'fore'?". Det visste han och hans kompisar inte, de hade bara glömt bort det.

– Den här killen var ju helt bedrövad. Han krälade ju och grät på gräset liksom så han var ju helt chockad. Men som sagt, fem centimeter åt sidan så hade jag varit död. 

Joakim berättar att han besökte sjukhus direkt efter smällen. Efter en undersökning kunde han lämna sjukhuset och fick tillåtelse att gå ut och spela golf redan dagen efter.

– Jag mådde bra, jag hade bara ont på bulan, så det blev ingen keps då i alla fall. Bulan gick faktiskt ner på en dag. Den smetade ut sig och blev större men var inte längre som ett horn.

"En projektil som kan döda"

Men i söndags fick han återigen ont i huvudet samt kände en smärta i nacken. Efter ytterligare ett sjukhusbesök konstaterades det att han kommer att bli fullt återställd inom ett par dagar, men att han fick en liten whiplashskada av golfbollen.

Anledningen till att Joakim berättar om det här är för att han vill att golfare ska bli mer uppmärksamma på riskerna med golf och att man tar sitt ansvar på golfbanan. Med mobilens intåg säger han att alltfler golfare glömmer bort att koncentrera sig på var bollen tar vägen någonstans.

– Fore ska skrikas högt så det verkligen hörs långt. När du har slagit iväg bollen och du inte vet var den går, då har du skickat iväg en projektil som kan döda.

"Det är mordvapen"

Det är viktigt att inte glömma bort riskerna påpekar han.

– Det finns några stycken basregler som det krävs att man efterlever för om du inte gör det så försätter du folk i livsfara och det var det som hände mig, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att golfvärlden behöver få en reminder...ja, det är mordvapen vi håller i. Det är faktiskt så.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?