I samband med Stockholmsderbyt gick polisen hårt åt de båda klackarna.
1 av 3
I samband med Stockholmsderbyt gick polisen hårt åt de båda klackarna. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Den 15 mars uppmärksammas polisenmyndigheternas övervåld mot den civila befolkningen.
2 av 3
Den 15 mars uppmärksammas polisenmyndigheternas övervåld mot den civila befolkningen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Riksdagsledamoten Caroline Szyber.
3 av 3
Riksdagsledamoten Caroline Szyber. - Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Polisvåldet uppmärksammas: "Supportrarna litar inte på polisen"

Under Stockholmsderbyt den 26 januari slog polisen till mot supportrar till Djurgården och AIK: "Var går gränsen för övervåld?" frågar sig Caroline Szyber.


Internationella dagen mot polisvåld:

Den 15 mars 1997 "firades" den första internationella dagen mot polisvåld. Manifestationen har sitt ursprung i Montreal samt ur den schweiziska organisationen Black Flag.

I Sverige har dagen inte fått samma genomslag som i övriga världen, men efter polisens debacle under Stockholmsderbyt finns det röster som vill göra dagen mer populär.

I dag uppmärksammas polisvåldet världen över. Syftet med manifestationen är att belysa maktpositionen, och missbruket av detsamma.

I Sverige hamnade nyligen polisvåldet på tapeten igen efter det omdiskuterade Stockholmsderbyt som ägde rum den 26 januari. Då gick polisen till attack mot dem två klackarna som stod uppställda på vardera kortsida, något som riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) nu vill använda som språngbräda för att riktiga spotlightsen mot polisens våldsmonopol och om den - i stundom - missbrukas.

– Var går gränsen för övervåld? frågar sig Szyber och fortsätter:

– Om man tittar på bilderna från Stockholmsderbyt ser man ju klart och tydligt att poliserna riktar många batongslag mot publiken, men hur många batongslag är egentligen för många?

I debaclets kölvatten inkom det sammanlagt 800 anmälningar till Justitieombudsmannen. De fall där övervåld misstänks har nu landat på åklagarmyndighetens bord. Samtidigt ska JO utreda huruvida polisen strategi gentemot supportrar.

– Det finns en kritik mot att polisen inte tar brott begångna av poliser på tillräckligt stort allvar. Om det finns fog för detta och vad det ökade antalet utfärdade interna varningar beror på går naturligtvis att diskutera.

Ett av problemen som polisen måste utreda är myndighetens egna granskningar. Många individer litar helt enkelt inte på polisen när de sköter sina utredningar internt, det skapar en grodgrund för missförtroende, konstaterar Szyber.

Har någonting förändrats efter Stockholmsderbyt?

– Det verkar som att politikerna börjat förstå att det blir mer aggressivt när supportrarna vet att dem själva står för polisens nota.

Vad tror du att utredningen kommer att fastslå?

– Polisorganisationsutredningen fick ett tilläggsdirektiv att utreda behovet av ett fristående organ som ska granska bland annat polisens verksamhet. En tillsynsmyndighet vore att utveckla systemet åt rätt håll. Polisen måste alltid värnar sitt förtroende hos befolkningen, det rätt centralt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Hurtig missar säsongen av "personliga skäl"

Lina Hurtig blir borta resten av säsongen.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

3 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

3 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.