OS-tävlingen är otroligt hård och sätter konditionen på prov under, i bästa fall, en och en halv timme.
1 av 3
OS-tävlingen är otroligt hård och sätter konditionen på prov under, i bästa fall, en och en halv timme. - Foto: Sang Tan/AP/Scanpix
Engen går i mål som etta i U23-VM 2010.
2 av 3
Engen går i mål som etta i U23-VM 2010. - Foto: Jacques Boissinot/AP/Scanpix
Alexandra Engen tror på en topp tio-placering i OS.
3 av 3
Alexandra Engen tror på en topp tio-placering i OS. - Foto: Sean Kilpatrick/AP/Scanpix

Alexandra Engen tävlar i OS kanske tuffaste sport

OS-HOPPET. En våldsam krasch gjorde att hon missade OS i Peking 2008. Men nu ska mountainbikecyklisten Alexandra Engen, 24, äntligen få göra OS-premiär.


Alexandra Engen

Alexandra Engen är född 1988 och har varit Sveriges bästa mountainbikecyklist fem år i rad. Sedan några år tillbaka bor hon i Freiburg, Tyskland där hon tillhör teamet Ghost i Bundesliga. Hon flyttade utomlands delvis för att kunna försörja sig på sin idrott.

Meriter

5 raka SM-guld
Guld i VM U23
Guld i EM U23

OS-HOPPET

Från och med den 8 juli till den 27 juli kommer Nyheter24 varje dag att presentera ett av våra svenska OS-hopp i London. Läs tidigare intervjuer här:

Anna Laurell
Jimmy Lidberg

– Vurpan i Peking 2008 var ju en epic fail kan man ju säga. Jag bröt nyckelbenet, men jag är väldigt tacksam för de erfarenheterna jag fick. Nu känner jag mig otroligt mycket mer förberedd än vad jag var inför OS 2008, säger Alexandra Engen till Nyheter24.

Engen tävlar i OS-grenen cross country där mountainbikecyklister efter en masstart ska ta sig igenom en fyra till sex kilometer lång terrängbana. Flera gånger om. Sporten är stenhård och cyklisterna krigar sig igenom hopp, stenkistor och tekniska rotpasssager i upp emot två timmar.

Sporten är ju galen. Hur hårt måste man träna för att klara av det här?


– Allt från en till fem timmar per dag. De absolut bästa inom sporten är rutinerade. Det tar flera år att lära kroppen att klara av den här typen av cykling under så lång tid. Man säger att det krävs tio år av riktigt hård träning innan man når toppen.

Du har tagit EM-guld och VM-guld i klass U23, men har ändå OS 2016 som huvudmål. Varför?

– Jag satte nyligen personbästa i Världscupen där jag kom sexa. Tidigare har mitt personbästa varit en 15:e plats och när man har det som personbästa är det inte realistiskt att säga att man vinner OS.
 
Varför ska man bänka sig för att se mountainbike i sommar?

- Det är jättespännande och fartfyllt, en adrenalinsport. Många som inte har koll på sporten blir nog väldigt förvånade. De hade nog tyckt det varit jobbigt att klättra där vi cyklar.
 
Till sist, vilken plats slutar du på i OS?

– I ett OS är alla så bra som de någonsin kan bli. En topp 15-placering ska jag ta i vilket fall som helst. Jag är väldigt nöjd med topp tio, men är man fräsch i benen den dagen kan vad som helst kan hända.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

2 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.