Münchendådet krävde nio människors liv.
1 av 3
Münchendådet krävde nio människors liv.
Han sköt folk med invandrarbakgrund.
2 av 3
Han sköt folk med invandrarbakgrund.
Eftersom han spelade Counter-Strike valde tv-bolaget att stänga ner sina sändningar av spelet.
3 av 3
Eftersom han spelade Counter-Strike valde tv-bolaget att stänga ner sina sändningar av spelet.

Inget Counter-Strike i Tyskland – efter att München-skytten ska ha spelat

Tyska tv-tittare fick inte se semifinalen eller finalen av helgens E-league. Sändningen stängdes ner efter uppgifter om att masskytten i München ska ha spelat spelet.


I mitten av juli i år skakades Tyskland och München av en blodig attack när flera människor sköts till döds i en stor galleria. Skytten ska ha varit Ali David Sonboly och han ska ha haft högerextrema åsikter, och de nio människor han sköt till döds hade alla invandrarbakgrund.

Sonboly ska enligt fler medier, bland annat CNN och New York Times, ha spelat ett antal first person-spel, bland annat Counter-Strike: Global Offensive, vilket fick det tyska tv-bolaget ProSieben MAXX att ta ner sina sändningar av E-Leauge-finalarena som spelades i helgen, skriver Polygon.

– Vi kan inte ignorera det faktum att glorifieringen av våld i onlinespel har en skadande effekt på unga människors utveckling, sa Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière efter dådet.

Den tyska tv-publiken fick därför inte se tyska Mousesports match mot polska Virtus Pro, och inte heller finalen mellan Virtus Pro och svenska Fnatic, som polackerna kunde vinna med 2–0.

– I dag har E-leagues sändning blivit inställd och tv-kanalen kommer inte att visa sina sista avsnitt. Vi tycker att det är synd att ett sånt dåd tar bort chansen för icke-esportare att se hur grym den här sporten kan vara, skriver tv-bolaget i ett pressmeddelande.

Bildkälla

Vi frågade tidigare i år experten Patrik Wincent hur farligt det är med Counter-Strike och hans svar kan du läsa här.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår sköna app!

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Counter-Strike gör dig aggressiv?
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.