Här är de 12 starkaste och viktigaste fotbollsögonblicken från 2012.
1 av 12
Här är de 12 starkaste och viktigaste fotbollsögonblicken från 2012. - Foto: Bildbyrån (Montage)
Zambia blev afrikanska mästare.
2 av 12
Zambia blev afrikanska mästare. - Foto: © Bildbyrån / Christian Liewig
Fabrice Muamba var död i över en timma, mirakulöst nog överlevde han och mötte sin publik igen.
3 av 12
Fabrice Muamba var död i över en timma, mirakulöst nog överlevde han och mötte sin publik igen. - Foto: Bildbyrån / Jason Cairnduff
Manchester City tog sin första titel på 44 år.
4 av 12
Manchester City tog sin första titel på 44 år. - Foto: Jed Leicester
Didier Drogba avgjorde Champions League-finalen.
5 av 12
Didier Drogba avgjorde Champions League-finalen. - Foto: Bildbyrån / LEE SMITH
Rangers ekonomi brakade ihop, så även laget.
6 av 12
Rangers ekonomi brakade ihop, så även laget. - Foto: Bildbyrån
Andrea Pirlos år har varit mästerligt, italienaren har blommat ut på nytt sedan flytten till Juventus.
7 av 12
Andrea Pirlos år har varit mästerligt, italienaren har blommat ut på nytt sedan flytten till Juventus. - Foto: Bildbyrån / Jason Cairnduff
Spanien chockade alla och ingen när de försvarade sitt EM-guld.
8 av 12
Spanien chockade alla och ingen när de försvarade sitt EM-guld. - Foto: Bildbyrån / Marcus Erisson
USA vann en galen match på Old Trafford.
9 av 12
USA vann en galen match på Old Trafford. - Foto: Bildbyrån / Jason Cairnduff
Zlatans mål känner alla till. Och det fick en plats på listan över årets viktigaste ögonblick enligt FIFA.
10 av 12
Zlatans mål känner alla till. Och det fick en plats på listan över årets viktigaste ögonblick enligt FIFA. - Foto: Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Lionel Messi blev historisk...igen.
11 av 12
Lionel Messi blev historisk...igen. - Foto: BildbyråŒn / FOTO CHEMA REY
Det blev ett icke-europeiskt lag som vann klubb-VM.
12 av 12
Det blev ett icke-europeiskt lag som vann klubb-VM. - Foto: © BildbyrŒn / BILDBYRN

Tolv ögonblick som definierar fotbollsåret 2012

Vi närmar oss årets slut. Det är en tid för listor, sammanfattningar och bokslut. Så även för FIFA som på fredagen släppte sin lista över de tolv viktigaste fotbollsögonblicken under 2012.


Nyheter24 gillar listor och återblickar. Vi gillar de ännu mer när Zlatan Ibrahimovic finns med. Och så är fallet när FIFA ger sin resumé av året 2012. Vilka var egentligen de viktigaste ögonblicken under fotbollsåret som gått? 

Här är hela FIFA:s lista:

12 februari - Zambias skrällseger

Att Zambia vann Afrikanska mästerskapet mot storfavoriten Elfenbenskusten efter ett rafflande straffavgörande var inget annat än en sensation. Vad som gör prestationen än större var att de vann sitt första mästerskap sedan flygkatastrofen 1993 där hela landslaget tragiskt omkom. En sagolik återkomst till världsfotbollen.


17 mars - Muambas mirakel

Fabrice Muamba drabbades av ett hjärtstopp och vad död i 78 minuter. Den 17 mars var han tillbaka på sin hemmaarena. Med tårfyllda ögon mötte han sin hemmapublik som applåderade mirakelmannen. Ett av årets utan tvekan starkaste ögonblick.


13 maj - Agüeros avgörande

Manchester City hade inte vunnit ligan på 44 år. I en helt galen match såg det länge ut att guldet skulle landa hos lokalkonkurrenten. Då slog Sergio Kun Agüero till och äntligen fick de ljusblåa valuta för sin miljardsatsning.


19 maj - Drogbas avslut

Didier Drogba får nog ses som en av Chelseas stora giganter genom tiderna. I Champions League-slutspelet visade han stort hjärta för klubben och när han i finalen klev fram mot straffpunkten var det nog många som höll andan. Ivorianen kunde nog inte få ett bättre avslut i London-klubben, på egen hand avgjorde han Chelseas skrällseger. Magiskt.


10 juni - Tahitis skrällseger

Nya Zeeland gjorde succé i VM 2010 men föll mot Salomonöarna i semifinalen i OFC Nations Cup, i finalen mötte de Tahiti som aldrig vunnit titeln tidigare. Finalen avgjordes av Steevy Chong som stod för matchens enda mål. Nya Zeeland och Australien har abonnerat på titeln sedan turneringens start 1973. Med Tahitis seger var alltså en era över.

 

14 juni - Rangers fall

Glasgow Rangers är den klubb i världen som vunnit flest ligatitlar - totalt har det blivit 54 stycken. Men i juni stod det klart att klubben skulle bli nedflyttade till Skotska Third Division, sedan klubben haft finansiella problem. Det lär dock inte dröja innan klubben är tillbaka i toppdivisionen, klubben leder just nu ligan med nio poängs försprång till tvåan.


24 juni - Pirlos lobb

Enligt Nyheter24 är det en av tidernas bästa 0-0-matcher. Den sjuka matchen mellan England och Italien innehöll allt. Förutom mål. Men på straffar skulle de komma. Italien låg under med 2–1 när Andrea Pirlo klev fram till straffpunkten. Och resten är historia. Den chippen. Den kylan. Sjukt!


1 juli - De "tråkigas" dominans

Många var det som hatade på Spaniens tråkiga sätt att spela fotboll under EM. Men spanjorerna slog alla på fingrarna efter att ha krossat Italien i en av de mest överlägsna EM-finalerna som världen skådat. Spanien var bättre på allt, och kunde lyfta sin tredje titel på tre mästerskap. Helt otroligt.


Spain Wins Euro 2012 by tvnportal

6 augusti - OS-thrillern

Det är inte för intet som Old Trafford brukar kallas Drömteatern. Matchen mellan USA och Kanada i OS var en helt galen uppsättning. Och den avgjordes i den sista minuten. Alex Morgan nickade in målet som förde Pia Sundhages USA till finalen som de senare vann.


14 november - Ibras flygtur

Det var premiär på Friends Arena. Ibra-hatarna England stod för motståndet. Det var träningsmatchen som skulle bli en klassiker. Redan vid första målet kändes det som ett filmmanus, att Zlatan skulle få göra första målet på arenan var så rätt. Men stjärnans show hade bara börjat. Cykelsparken i andra halvlek är redan en klassiker, ett fantastiskt fotbollsmål och en underbar punkt på Zlatans år i landslaget. Ibrakadabra!


9 december - Messis "rekord"

Här råder det väl en del oklarheter, somliga menar att det är en afrikan vid namn Godfrey Citalu som innehar rekordet om att göra flest mål på ett kalenderår. Men faktumet att Lionel Messi dominerar världsfotbollen på det sättet han gör i dag ger honom ändå en plats på denna listan. 91 mål blev det totalt. Fem fler än Gerd Müller, 16 färre än Godfrey Citalu. FIFA har dessutom aldrig godkänt Citalus rekord vilket gör att de just nu menar att Messi har rekordet.


16 december - Corinthians japanska glädje

Corinthians stod som segrare i FIFA:s första klubb-VM 2000. Sedan dess har det handlat i stort sett uteslutande om Europeiska vinnare. Corinthians kom till arenan i Yokohama uppbackade av lite drygt 20 000 supportrar. Och med 90 minuter spelade stod de brasilianska mästarna som vinnare även i klubblags-VM. Slutresultatet i finalen mot Chelsea blev 1–0.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

1 timme sedan

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

1 timme sedan
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

2 timmar sedan
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

3 timmar sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.