Mediebevakningen kring de instängda gruvarbetarna var enorm.
Mediebevakningen kring de instängda gruvarbetarna var enorm. - Foto: TT/AP

"Vi bryr oss inte om döden – vi har besegrat döden förut"

De chilenska gruvarbetarna som överlevde 69 dagar instängda under jord gör nu sitt bästa för att motivera Chiles landslag inför sommarens fotbolls-VM.


Chiles gruppspel

13 juni: Chile–Australien

18 juni: Spanien–Chile

23 juni: Holland–Chile

Fotbolls-VM i Brasilien närmar sig med stormsteg och är mindre än två veckor bort. Alla deltagande länder är mitt uppe i sina förberedelser och Chile har släppt en reklamfilm för att motivera sina spelare extra mycket.

I reklamen medverkar de 33 gruvarbetare som stängdes in när en gruva rasade i Chile år 2010. Alla överlevde och räddades upp ur gruvan efter 69 dagar och händelsen uppmärksammades stort i medier världen över.

"Vi har besegrat döden förut"

De 33 gruvarbetarna återvänder i filmen till gruvan som var nära att ta deras liv och Mario Sepulveda, en av de överlevande, håller ett inspirerande tal på spanska.

– På den här platsen var vi begravda i 70 dagar. Vi svaldes av jorden och var tvungna att visa vad vi var gjorda av. Vi visste att vi hade miljontals chilenare utanför som trodde på oss och den här jorden var vittne till allt det, säger han och fortsätter:

– Det är därför vi tar den här jorden till Brasilien till planen vårt lag ska träna på för att fylla den med hopp och mod, så vi kan visa världen att inget är omöjligt för en chilenare. Spanien är svåra? Holland är svåra? Vi är inte rädda för dödens grupp. Vi bryr oss inte om döden. För vi har besegrat döden förut.

Ställs mot tufft motstånd

Gruvarbetarna samlar sedan upp sand från platsen som kommer spridas på de planer i Brasilien som Chile ska spela sina matcher på.

Hur det går för Chile i VM återstår att se, men de har hamnat i en tuff grupp där de ställs mot Spanien, Nederländerna och Australien.

Se filmen med gruvarbetarna:


/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!