Agnes Lindblom och Ida Åkeson.
Agnes Lindblom och Ida Åkeson.

Fotbollstjejerna blev anklagade för att vara killar: "Trångsynta"

De unga, kortklippa fotbollstjejerna Ida och Agnes fick ta emot en rad påhopp under en fotbollsturnering från personer som trodde att det var killar. – De tänker väl att allt ska vara som på 1900-talet, säger mamman Pia Holmberg.


Granskning

Nyheter24 har tidigare granskat svensk fotboll ur andra genusaspekter: "Så ojämställd är svensk fotboll". 

ÅHUS. Det var i samband med en fotbollsturnering i Åhus som de unga, korthåriga fotbollstjejerna Ida Åkeson och Agnes Lindblom tvingades ta emot en rad påhopp från personer i motståndarlag. Tränare, lagledare och andra menade att de inte alls var tjejer, utan killar – och därmed inte skulle få delta. 

Händelsen har uppmärksammats i en rad medier och väckt stor uppståndelse. Pia Holmberg, som är mamma till Agnes, kan knappt logga in på Facebook på grund av all respons som trillat in. 

–  Vi har fått enormt mycket fina ord på Facebook, andra sociala medier och telefonsamtal. Det är många som säger "ni är bäst", att det är bra att det kommer ut och att tjejerna är bra förebilder. Man kan knappt gå in på Facebook för att det är så enormt mycket kommentarer och meddelanden. Det är jättefint, säger hon till Nyheter24. 

"Glada att kunna hjälpa trångsynta människor"

Tjejerna, som vant sig vid liknande påhopp på grund av sin hårlängd, har inte tänkt byta sina frisyrer. De vill ha det för att det är snyggt. 

– Våra tjejer kände att de ville ha kort hår för att det tycker det är skitsnyggt. Det sänder bra signaler till många andra unga tjejer som känner samma sak, de markerar att det självklart är helt okej, säger Agnes mamma, Pia och fortsätter: 

– Vi är glada att kunna vara förebilder i det här genusarbetet och kunna hjälpa människor ur deras trångsynta sätt att se på hur saker ska vara. 

Vuxna har störst problem

Pia misstänker att det finns många anledningar till de otrevliga kommentarerna och onyanserade påhoppen. Bland annat tror hon att det kan bero på en okunskap kring könsnormer och en förlegad syn på hur kvinnor ska agera och klä sig. 

– I grunden tror jag att det handlar om okunskap. Oftast är det faktiskt vuxna som har problem med detta. Det finns många trångsynta människor som fastnar i att det är killar på grund av deras frisyrer. De tänker väl att allt ska vara som på 1900-talet. 

Hur ska man komma vidare från den här förlegade synen?

– Det är ju bra att det här lyfts i media vilket förhoppningsvis ger människor nya perspektiv. Samtidigt ska man säga att i princip all respons ha varit positiv. Det kommer alltid finnas ett fåtal som bär på en okunskap, säger Pia Holmberg till Nyheter24. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.