Grattis Pia.
1 av 2
Grattis Pia. - Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
1988 blev hon frimärke.
2 av 2
1988 blev hon frimärke. - Foto: Privat

9 punkter som visar att Pia Sundhage är Sveriges bästa coach

VM har inletts med två kryss. Men Sverige har fortfarande goda chanser.


1. Pionjär inom damfotbollen

Hon sköt EM-guldet till Sverige 1984, när hon satte den avgörande straffen mot England. Pia Sundhage gjorde 146 landskamper för Sverige och gjorde 71 mål. Fortfarande Sveriges enda EM-guld.


2. Hon är sig själv – alltid!

När hon tog emot pris av Luiz Felipe Scolari som Världens bästa damfotbollstränare bjöd honom på en truddelutt. Något som gladde den vanligtvis superstela fotbollseliten.

3. Hon kan motivera med sång

Första gången hon träffade amerikanska landslaget som ny tränare sjöng hon Bob Dylan. Hon vann sen två OS-guld och ett VM-silver med USA.


4. Hon har varit proffs i Italien

Hon har vunnit damallsvenskan fyra gånger med Jitex och varit proffs i italienska Lazio.

5. Hon har tackat nej till att träffa både Bush & Obama

Efter USA:s silver i VM 2011 blev laget bjudna till Vita Huset för att träffa president Barack Obama, men då valde Pia att åka hem till Sverige i stället.

Och det var inte första gången hon nekade en invit av ledaren av den fria världen. Efter OS-guldet 2009 bjöd George Bush in laget till Vita Huset, men redan då tackade hon nej.

– Vita Huset representerar inget som jag vill bry mig om, ingen politik jag vill förknippas med, har hon sagt till Aftonbladet.

6. Hon var frimärke långt innan Zlatan och Foppa

Hon blev den första svenska kvinnliga fotbollsspelare att bli frimärke redan 1988.

Bildkälla

7. Hon ställer upp för välgörenhet

Hon har varit med i Musikhjälpen och spelat Hoola Bandoola Band-cover.


8. Hon är inte mycket för tacktal

Varför tala om man kan sjunga? När hon vann Idrottsgalans pris som Årets ledare bjöd honom också på en sång. Denna gång i damlandslagets ära.

9. Hon är älskad i USA

Efter hennes sista match som tränare för det amerikanska damlandslaget fick hon en episk avtackning som inte lämnade ett öga torrt. Hon bjöd på sång (förstås) och sprang ett tack-varv runt planen. Hur häftigt är inte det?

Bildkälla


/
/
/
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

1 timme sedan

Svensk storseger mot Skottland

1 timme sedan
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.