Flicklag ger sämre betalt.
1 av 4
Flicklag ger sämre betalt. - Foto: TT Bild
Det ger mer betalt att döma pojklag.
2 av 4
Det ger mer betalt att döma pojklag. - Foto: TT Bild
Pojklag.
3 av 4
Pojklag. - Foto: TT Bild
Flicklag.
4 av 4
Flicklag. - Foto: TT Bild

Därför får domare i flickmatcher sämre betalt än i pojkmatcher

Att döma en fotbollsmatch ger olika ersättning beroende på om du dömer en flickmatch eller pojkmatch.


I Värmland är det skillnad i ersättning till domare beroende på om de dömer flick- eller pojkmatcher, skriver Wermlands Nya Tidning

Att döma en match med 14-åriga flickor ger 245 kronor, medan en match med jämnåriga pojkar ger 250 kronor. 

När barnen är 17 år gamla är ersättningen 370 kronor för en flickmatch och 420 kronor för en pojkmatch.

Bildkälla: TT Bild

Arvodesavtalet sluts mellan Värmlands fotbollsförbund och Värmlands fotbolldomareförbund och avtalet nu gäller till och med 2016. Anneli Larsson är ordförande för Värmlands fotbollsförbund tror att det kan komma från matchernas tempo från början, men förstår kritiken.

– Ja, om man kopplar det till att flickor bedöms som sämre gör jag det. Men jag tror vi behöver en djupare diskussion om det här än att säga att allt ska vara lika. Är det fotbollen man värderar med arvodet? Eller domarens insats? En match med lägre hastighet – är det en sämre match?

"Skiljer sig i hastighet"

Hon fortsätter:

– Eftersom den börjar från 15 år och uppåt antar jag att man tänkt att från och med puberteten skiljer sig fotbollen åt i hastighet mellan pojkar och flickor. Men det är bara spekulationer från min sida, säger Larsson.

Nicklas Mattson är ordförande för Värmlands fotbolldomareförbund och kan absolut tänka sig att förhandla om lika arvoden nästa vid förhandling.

– Det kan jag definitivt! Men då gäller det att jag har domarklubbarna med mig. Och föreningarna som betalar. Det kanske leder till ett annat tänk. Som domare ser jag ingen skillnad i att döma killar och tjejer, säger Mattson.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska det vara samma arvode för pojk- och flicklag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.