1 av 2
2 av 2

Misshandlades av polis under allsvensk match – nu läggs utredningen ner

"Det känns som att de inte utrett alls", säger supportern som misshandlades av polis efter en allsvensk match i höstas.


Den 19 oktober förra året uppstod kaotisk stämning efter allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Bråk uppstod mellan supportrar och polis, och en otäck video, där en supporter blir slagen med batong av polis, trots att han sitter ner, blev en jättenyhet.

– Det blir en väldigt hetsig situation, och det uppstår handgemäng mellan polis och supportrar. Jag försöker kliva in igen, men när jag inser att det inte går länge så försöker jag ta mig därifrån men fastnar mellan grupperna och har inget annat val än att sätta mig ner. Då får jag två betongrapp rakt över huvudet. Sen blev jag pepparsprejad och utsläpad, sa supportern till Nyheter24 då.

Både supportern och Djurgårdens IF anmälde händelsen, och nu har supportern fått reda på att utredningen är nedlagd. Men han fick inte reda på det via polisen. Polisen har överhuvudtaget inte pratat med honom om fallet.

"Känns som de inte utrett alls"

– Det är ett jävla skämt. Jag har en video på det här som de inte begärt att få se. Jag har inte pratat med dem sen jag gjorde en anmälan, två dagar efter händelsen. Det känns som att de inte utrett alls, säger han i dag till Nyheter24.

Han menar att man som supporter är skyldig per definition, och att förtroendet mellan polis och svenska idrottssupportrar är i stort sett obefintlig.

– Jag vet inte om stämningen kunde bli sämre, men om den kunde det har den blivit det nu. Förtroendet är noll. Det finns seriösa poliser, men resten... Jag vet inte om det är okunnighet eller ovilja från polisledningen som gjort att det blivit så här.

Hur känner du nu då?

– Jag fruktansvärt besviken och uppgiven. Jag hoppas de kollar på det här igen.

Polisen menar att filmen inte visar helheten

Polisen tog redan i höstas del av Nyheter24:s video, och då sa polisens presstalesperson Lars Byström att det "inte såg bra ut". Men i dag läggs alltså fallet ner. Enligt Fotbollskanalen.se, som var först med att skriva om nyheten, anser åklagaren att det varit stor kalabalik på läktarplats, och att poliser fått ta emot sparkar och slag. Därför var användandet av batonger nödvändigt. Man ska också ha granskat händelsen på flera filmsekvenser.

– Åklagaren har kollat på alla sekvenser som visar helheten på vad som hände. De sekvenserna i kombination med polismannens utlåtande har varit tillräckligt för att lägga ner ärendet, säger Eije Ekengren på polisens särskilda utredningar.

Anledningen till att supportern inte fått reda på att fallet lagts ner är att beslutet togs i måndags, och att dokumentationen kan ligga i posten. Men varför åklagaren tagit beslut om att inte höra supportern igen, det är inte helt klart.

– Åklagaren har givit direktiv om att målsägaren inte ska höras. I det här fallet finns en redogörelse från den som anmälde, och det ansågs vara tillräckligt, säger Eije Ekengren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

3 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.