Frågan är när ett samförstånd ska växa fram mellan SvFF och supporterorganisationerna.
1 av 4
Frågan är när ett samförstånd ska växa fram mellan SvFF och supporterorganisationerna. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX /
Huliganen i Malmö.
2 av 4
Huliganen i Malmö. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Malmö-fansen som "sköter sig".
3 av 4
Malmö-fansen som "sköter sig". - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Black Army visade upp sig från sin bästa sida under söndagens match mot Malmö FF. Ändå blev klacken anmäld av matchdelegaten Göran Lundberg. Anledningen uppges vara en nidramsa riktade mot domare Martin Hansson.
4 av 4
Black Army visade upp sig från sin bästa sida under söndagens match mot Malmö FF. Ändå blev klacken anmäld av matchdelegaten Göran Lundberg. Anledningen uppges vara en nidramsa riktade mot domare Martin Hansson. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Här är sajten som ska rädda supporterkulturen

Nu vill supportrar landet runt råda bot på problemen och visa medier vad som egentligen händer.


Direktlänkar

På sajten Positivläktarkultur har männen bakom hemsidan publicerat fem artiklar med varierande ämnen.

Bland annat belyser de lösningarna på supporterproblemen.

Dessutom går de hårt åt medier och den "den snedvridna bilden av verkligheten".

Utöver det, listar de även konsekvenserna av olika samhällsinstutitioners beteenden. Även rättssäkerheten får sig en dänga. Och här kan ni även ta del av sajtens egna manifest, en slags sammanfattning av problemen och uppmaningar till de styrande kring vad som måste göras. Manifestet i sig heter - "Nu säger vi stopp".

Efter de senaste veckornas skandalrubriker och allmänna kaos i allsvenskan slår nu supportarna ett slag för den positiva läktarkulturen. I slutet av förra veckan lanserades ett nytt koncept från supportrarna inom den svenska fotbollen:

Positivlaktarkultur.se

Syftet med sajten är att måla upp en "mer korrekt bild av supporterkulturen i Sverige" och att skapa ett bättre klimat inom densamma. På hemsidan kan man läsa om känslan bland supportrar att medier och politiker drivit en hetsjakt mot fansen under årets allsvenska säsong.

"Syftet med positivlaktarkultur.se är att uppmana media och Sveriges supportrar att främja en positiv läktarkultur". skriver dem bland annat.

Kommer med förslag på lösningar

Vidare på sajten kan man även läsa om ett par praktiska lösningar på problemen som ändå råder. Bland annat vill fansen att den redan iscensatta kulturförändringen får än mer vind i seglen.

"På 80-talet kunde vuxna människor mötas inne på planen och slåss. Idag är tanken på att storma planen och slåss i mittcirkeln väldigt avlägsen. Istället är saker som inkastade smällare på planen det aktuella problemet."

Kulturförändringen ska rikta sig mot de yngre i supporterleden. Nyckeln ligger i, enligt personerna bakom sajten, att skapa ett klimat där planrusningar och inkastade smällare anses vara "barnsligt och larvigt".

Är dialogen på väg?

Denna genuina satsning (vid skrivande stund har redan Black Army, Järnkaminerna och Grönsvart Göteborg officielt visat sitt stöd) kommer i samma veva som Svenska Fotbollförbundet tillkännagivit att de begått en del misstag i hanteringen av supportergrupperna.

Bland annat berättade Anders Sigurdson, säkerhetsansvarig på Svenska Fotbollförbundet, att man redan nu ska få klubbarna att utse supporter-talesmän. Personer som ska agera som en länk mellan fansen och klubbledningarna.

- Vi måste börja tvätta bort den svarta stämpeln som varit på fotbollen och ett steg i ledet är att börja föra en dialog med supportrarna. Ett annat är att det nu blir ett krav att ha en så kallad "Supporter Relations Officer", sa han då till Nyheter24.

Med andra ord ser det ljusare ut än någonsin på läktarfronten. Äntligen kan en dialog vara på väg.

Rationell säkerhet

En av punkterna som websidan lyfter fram är att säkerheten kring matcher, inom hockeyn som fotbollen, måste bli bättre. Och framför allt att den måste bli mer rationell.

Sajten lyfter fram som exempel att den 18-åring som "knuffade" Helsingsborgs målvakt kunde lätt ha stoppats med ett nät. Hade arrangörerna bara gjort det omöjligt för mannen att hoppa in på planen, så hade inte skandalrubrikerna behövt sättas, menar sajten.

"Den här typen av rationellt säkerhetsarbete lämnas helt utanför debatten till förmån för ogenomtänkta lagförslag med förödande konsekvenser", skriver sajten om de lösningar som kommit från politikerhåll och SvFF samt Sef.

Nyheter24 har förgäves sökt Tobias Strandberg som är registrerad som ägare av sajten för kommentar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raymond hjälte i strid om NHL- slutspel

2 timmar sedan

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

3 timmar sedan
Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.