Magnus Pehrsson berättar för Nyheter24 att han gjorde "ett felsteg" när han var liten och tyckte att AIK var ett bra lag.
1 av 6
Magnus Pehrsson berättar för Nyheter24 att han gjorde "ett felsteg" när han var liten och tyckte att AIK var ett bra lag. - Foto: Jens Lindqvist
Pehrsson kom till Djurgården våren 2011.
2 av 6
Pehrsson kom till Djurgården våren 2011. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Han hoppas att Djurgården ska kunna avancera i tabellen den här säsongen.
3 av 6
Han hoppas att Djurgården ska kunna avancera i tabellen den här säsongen. - Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Under sin tid i danska Ålborg hann han med att ta laget till åttondelsfinal i Europa League.
4 av 6
Under sin tid i danska Ålborg hann han med att ta laget till åttondelsfinal i Europa League. - Foto: Bildbyrån / Daniel Stiller
Som 26-åring tvingades Pehrsson lägga skorna på hyllan efter en besvärlig knäskada.
5 av 6
Som 26-åring tvingades Pehrsson lägga skorna på hyllan efter en besvärlig knäskada. - Foto: Sšren Andersson/Bildbyrån
Pehrsson tror att han, med sin unga ålder och erfarenhet, skulle kunna "räcka en bit" även utanför Sverige som tränare.
6 av 6
Pehrsson tror att han, med sin unga ålder och erfarenhet, skulle kunna "räcka en bit" även utanför Sverige som tränare. - Foto: Jens Lindqvist

Pehrsson: "Jag var AIK:are när jag var liten"

Nyheter24 har träffat Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson som berättar om varför Daniel Sjölund inte fick vara kvar i klubben, att han hade blivit en mångårig landslagsspelare om han inte skadat sig och att han var en oengagerad AIK:are när han var tio år gammal.


Magnus Pehrsson om...

...Hur många timmar han jobbar i veckan:

– Jag skulle nog säga att första året, alltså från förra sommaren till i somras jobbade jag 65-70 timmar och det är ju alldeles för mycket. Det går ju under en period och det går ju när det är väldigt roligt och man känner att det är nödvändigt. Jag skulle att säga nu ligger jag väl runt en 55 timmar i veckan kanske.

...Kasper Hämäläinen spelar i Djurgården 2013:

– Som det ser ut nu så kommer han det. Han har ju kontrakt 2013 och det finns i dag inga konkreta förhandlingar som pågår. Jag kan säga att det har funnit diskussioner med honom och andra klubbar. Men i dagsläget så räknar jag med honom 2013 och blir det annat så blir det så. Men jag räknar med att han är kvar.

...om varför inte Daniel Sjölund spelar i Djurgården 2013:

– Daniel är inte i Djurgården i dag och jag tänker inte gå tillbaka och backa bandet: "Varför, varför inte?". Om Daniel vill prata om det så får han göra det men…så här kan man säga. Allting handlar egentligen prestation, ekonomi och sätt att spela. Sätt att spela där passade han ju in, annars hade vi ju inte haft honom som nyckelspelare i ett och ett halvt år. Då handlar det om hans prestationer kontra ekonomi och nu spelar han inte i Djurgården 2013. Där lyckades vi inte hitta en väg kan man väl säga.

...Pyroteknik:

– Det viktiga är att fotbollsmatcherna är ett säkert arrangemang att gå till där man får det man betalar för. Det vill säga underhållning och folk är glada och engagerade. Då ser jag inte att pyrotekniken förhöjer det till ett bättre evenemang. Det är snarare så att om det bidrar till att matcherna inte kan genomföras så är det negativt. 

...Vem som får ett genombrott i Djurgården 2013:

– (Simon) Tibbling har redan haft sitt så han kan jag inte säga. Jag säger Luis Solignac.

...Vem som blir Dif:s skyttekung 2013:

– Jag tror Erton (Fejzullahu) blir vår skyttekung. Man kan väl säga att, om det inte finns någon Waris (Majeed) i allsvenskan som 2012, om han håller det snittet han hade så kommer han vara med i toppen av skytteligan Erton.

STOCKHOLM. Mycket vatten har runnit under broarna sedan Djurgården tog SM-gulden 2002, 2003 och 2005. 

När antagonisten AIK vann SM-guld 2lax9 fick Djurgården spela kval mot Assyriska för att klara sig kvar. Då räddade profilen Mattias Jonson kvar laget i allsvenskan med ett mål i förlängning – i samma match som den älskade Jan Tauer troligen sin bästa insats i Djurgårdströjan någonsin. 

Sedan dess har klubben placerat sig säkert ovanför strecket – men inte mycket mer än så. Men 2013 kommer Djurgården klättra uppåt i tabellen. I alla fall om man får tro lagets tränare 36-årige Magnus Pehrsson som tycker att truppen ser betydligt bättre ut än tidigare.

– Jag tycker att vi har en mer balanserad trupp. Den är ännu bättre komponerad, säger han till Nyheter24 och fortsätter sitt resonemang om vad som talar för Djurgården i år.

"Vi har fått mer erfarenhet"

– Vi har ett antal unga spelare nu som har spelat ett år nu och har fått en erfarenhet och en mognad som är bättre än förra året. Vi har inte så många spelare som behöver ett år eller några månader där de ska lära sig hur vi tränar, hur vi spelar i Djurgården eller för att komma tillrätta i Stockholm. Det i kombination med att jag tycker att de rekryteringar vi har gjort har passat väldigt bra in i sättet vi vill spela gör oss bättre.

Är det någon som kan livet i Djurgården och Stockholm så är det Pehrsson. Som spelare kom han till klubben redan som 18-åring och hade två sejourer i Dif. Våren 2011 kom han återigen tillbaka till Kaknäs för att klä i sig rollen som manager.

Du har ju återvänt till Djurgården som spelare och nu då som tränare här, var du Djurgårdare när du var liten?

– Nej, det var jag inte.

Hade du någon klubbtillhörighet då?

– Jag har aldrig följt ett lag och det gör jag inte utanför Sverige heller. Men när jag var riktigt liten så gjorde jag ett litet felsteg där och tyckte att AIK var en bra klubb. Men jag har aldrig varit på Råsunda och följt AIK. Vad kan jag har varit då? Tio år. Det var mer det man sa i skolan. Jag har känt mig väldigt obunden sådär men sedan är det klart, jag tror att jag gjorde sju år som spelare och är inne på andra året som ledare, plus att jag var anställd av Dif i två år när jag jobbade nere i Åtvidaberg. I en tredjedel av mitt liv har jag jobbat för Djurgården och det är klart att jag är Djurgårdare. 

Han är noga med att försäkra Djurgårdsfansen om vilken klubb som ligger närmast hjärtat. 

Skulle det vara omöjligt för dig i framtiden att träna AIK eller Hammarby?

– Ja, som det känns i dag.

En spelare som nyligen gjorde "den förbjudna flytten" mellan de tre Stockholmsklubbarna var Kennedy Igboananike i Djurgården som har lämnat för AIK. När Helsingborgs sportchef Jesper Jansson gjorde samma flytt från AIK till Djurgården till den allsvenska säsongen 1996 tvingades Jansson att flytta från sin lägenhet efter hot. 

Hur ser du på att Kennedy gick till AIK?

– Det är ju inte många spelare som har gått mellan AIK och Djurgården och tvärtom. Det är ju som det är. En spelare får göra precis som han vill, men jag tror att vi med våra supportrar, skulle ha svårt att värva en spelare från AIK. Om det är omvänt, det kan inte jag svara på men det kan man väl ana. 

Som spelare hann Pehrsson precis få fart på sin karriär och bli uttagen i landslaget när han drabbades av en knäskada. Samma knäskada som två år senare tvingade honom att lägga skorna på hyllan vid 26 års ålder. Det var sista punkten på en karriär som kunde blivit så mycket mer. 

Kan du känna bitterhet över den skadan?

– Ja, det är klart man gör det. Det är inte så att jag i dag går omkring och är bitter över det men när du frågar tänker man ju tillbaka och man hade önskat att skadan inte hade kommit. Jag tror att jag hade varit en landslagsspelare. Det tror jag att jag hade grejat under några år och jag tror att jag hade spelat internationellt med den kvalité som jag hade som spelare.

När Djurgårdens tränare tänker tillbaka på sin spelarkarriär är det just det faktum att han hann bli uttagen i landslaget som är den största fjädern i hatten för honom. 

– Bästa minnet är väl det som inte blev ett minne. Det var landslagsuttagningen. Jag fick aldrig spela den landskampen men jag blev uttagen och hade ju spelat landskampen. Ironiskt nog så, den skadan som gjorde att jag inte kunde spela den matchen, var också den som gjorde att jag fick lägga ner min karriär två år senare. Jag gjorde en väldigt bra säsong 2001 och nådde till landslaget. Det var toppen av min karriär.

I stället drog Pehrsson tidigt igång sin karriär som tränare. Redan säsongen efter, 2004, slutade han som spelare och blev assisterande tränare i Åtvidaberg. 2006 tog han upp Sirius från division 1 till superettan via kvalspel – något som han själv säger är det bästa minnet i hans tränarkarriär 

– Det handlar om att vinna, säger Pehrsson om säsongen då Sirius vann 18 av 28 matcher. 

2008 tränade han Gais och under 2009 och 2010 den danska klubben Ålborg, som han bland annat förde till åttondelsfinal i Europa League. 

Med den erfarenheten i bagaget är det svårt att förstå att Magnus Pehrsson bara är 36 år gammal. 

Att du slog igenom i tränarkarriären så ung, är det något som ger dig större förutsättningar inom fotbollen?

– Ja, om man skapar resultat. Jag fattar ju att jag har ett intressant CV och har en viss erfarenhet, trots att jag fortfarande är den yngsta allsvenske tränaren. Jag betraktas inte som en nybörjare även om det är klart att jag har kollegor som har jobbat den dubbla tiden och mer än det. Det har jag en väldig respekt för, för jag tror att jag kommer att vara en bättre tränare om tio år. Gör jag resultat samtidigt som jag har ett intressant CV och är ung så tror jag att det skulle räcka en bit, även utanför Sverige. Om jag nu skulle vilja det.

En sak är säker – Magnus Pehrsson tvivlar inte på sig själv och sin egen förmåga.


/
Dif
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!