Sharbel Touma och Kristian Bergström, två experter på frisparkar.
1 av 5
Sharbel Touma och Kristian Bergström, två experter på frisparkar. - Foto: Scanpix
Sharbel Touma.
2 av 5
Sharbel Touma. - Foto: Christine Olsson / Scanpix
Kristian Bergström är en bra frisparksskytt.
3 av 5
Kristian Bergström är en bra frisparksskytt. - Foto: Stefan Jerrevång / Scanpix
Sinisa Mihajlovic är kanske världens bästa frisparksskytt genom tiderna.
4 av 5
Sinisa Mihajlovic är kanske världens bästa frisparksskytt genom tiderna. - Foto: AP / Scanpix
Cristiano Ronaldo har ett speciellt tillslag på bollen och är en gudomlig frisparksskytt.
5 av 5
Cristiano Ronaldo har ett speciellt tillslag på bollen och är en gudomlig frisparksskytt. - Foto: AP / Scanpix

Touma: "Jag hade Ronaldos tillslag på frisparkar"

Direkta frisparkar i mål är sällsynt i årets allsvenska. Bara åtta mål har gjorts, näst sämsta siffran de tio senaste åren.
– Vi är chanslösa mot övriga Europa och man kan inte jämföra oss i Sverige mot toppligorna, säger Syrianskas Sharbel Touma till Nyheter24.


Frisparksmål de tio senaste åren i Allsvenskan

2004 – 16 mål

2005 – 6 mål

2006 – 20 mål

2007 – 18 mål

2008 – 22 mål 

2009 – 12 mål

2010 – 22 mål 

2011 – 23 mål

2012 – 13 mål

2013 – 8 mål

På de tio senaste åren har det gjorts 160 mål på direkta frisparkar i Allsvenskan. Flest gjordes det 2011 när hela 23 stycken gick in – medan i år har det bara gjorts åtta mål på 211 matcher. Det är visserligen några omgångar kvar av årets serie, men det finns inte mycket som tyder på att det kommer att göras så många fler. 

Sharbel Touma, som har satt dit några genom åren, anser att vi i Sverige är alldeles för dåliga på att träna individuellt – och då blir frisparkar drabbade.

– Vi tränar väldigt mycket på hörnor och inläggsfrisparkar, men det tycker jag är skittråkigt. Har man en bra fot slår man in bollen och så har man förhoppningsvis en bra huvudspelare som nickar in den. I Sverige ska alla träna på lika villkor hela tiden, men vi måste bli mer egoistiska, säger Sharbel Touma till Nyheter24.

Du har ju spelat utomlands i olika klubbar, hur är det där?

– Det är en väldig skillnad. Där tränar man på frisparkar, bollbehandling, straffar och liknande 1–2 gånger i veckan. Här satsar man mer på kondition och så får man stå kvar efter träningen och träna själv på något specifikt om man vill. Det är inte alltid man orkar det när man har tio pass i veckan plus matcher, man blir väldigt sliten då.

Touma tycker att Sverige fokuserar för mycket på det kollektiva.

– Vi kommer aldrig att bli bättre om vi ska fokuserar så mycket på hela laget. Det finns inget som slår en frispark rakt upp i krysset och det lockar ju även publik. Vi borde lägga fokus där också för det är en viktig sak i dagens fotboll.

Sharbel Touma jämför sig sedan också med en av världens bästa frisparksskyttar.

– En gång i tiden när jag var utomlands hade jag faktiskt Cristiano Ronaldos speciella tillslag på bollen vid frisparkar, men det försvann när jag kom hem till Sverige igen då jag blev mer och mer skadad, skrattar han.

Bergström en av få målskyttar på frispark i år

Åtvidabergs veteran Kristian Bergström, som är en erkänt bra frisparksskytt, har bara gjort ett mål på frispark hittills i år och han har sin teori om frisparkar.

– Målet kom mot Malmö tidigt på säsongen så det är ett tag sen. Egentligen borde man satsa mer på frisparkar för det är ju egentligen en väldigt bra målchans när den är inom 20 meter från mål. Men det blir mer att man tränar kollektivt på hörnor och inläggsfrisparkar för att då deltar alla i laget.

En trend är dock att inläggsfrisparkar seglar förbi allt oftare och direkt in i mål.

– Jag drar ofta in såna bollar lite på chans och det gäller att få mycket trafik mot mål. Man tittar och lär sig ifrån andra också hela tiden och tänker att det kan man kopiera och försöka att göra själv. Så tror jag att alla fotbollsspelare gör, säger Bergström.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!