Från och med 1 april 2014 kan maxstraffet för tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang öka från ett till tre år.
1 av 4
Från och med 1 april 2014 kan maxstraffet för tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang öka från ett till tre år. - Foto: Bildbyrån
Det kan därmed bli betydligt mer kännbart att springa in på planen under ett idrottsevenemang.
2 av 4
Det kan därmed bli betydligt mer kännbart att springa in på planen under ett idrottsevenemang. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Även att tända bengaler kan ge hårdare straff.
3 av 4
Även att tända bengaler kan ge hårdare straff. - Foto: © BILDBYRÅN / Carl Sandin
I Stockholm stad har man dessutom infört maskeringsförbud.
4 av 4
I Stockholm stad har man dessutom infört maskeringsförbud. - Foto: BILDBYRÅN / ANDREAS SANDSTRÖM

Lagförslaget inskickat: Nu kan tillträdesförbudet höjas från ett till tre år

Justitieminister Beatrice Ask (M) har länge velat bestraffa personer som missköter sig på svenska idrottsarenor hårdare. Nu har hon skickat in sitt nya lagförslag till Lagrådet.


Vill införa maskeringsförbud

Enligt en undersökning av Säkerhetsbranschen, en branschorganisation för säkerhetsbolag, vill 74 procent införa förbud mot maskering på svenska idrottsarenor.

– Undersökningen visar tydligt att allmänheten tycker att ett maskeringsförbud skulle öka tryggheten, sa Mikael Johansson kommunikationschef för Säkerhetsbranschen, i oktober.

I Stockholm stad har man redan förbjudit maskering

Från ett till tre år. Så länge vill Justitieminister Beatrice Ask att maxlängden på tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang ska vara. Hon skickade in förslaget till Lagrådet under torsdagen för att "detta utgör ett led i arbetet med att motverka ordningsstörningar under och i samband med idrottsarrangemang". 

Genom förslaget ska mer kraftfulla åtgärder kunna tas mot "personer som genom sitt beteende har visat att de utgör en risk för ordningen och säkerheten vid idrottsarrangemang."

– Tre år är en ganska kännbar tid, då hinner det gå några säsonger. Åtgärden behöver vara resolut, så att det känns för den som är idrottsintresserad, säger Ask i ett utlåtande på Regeringens hemsida.

Om lagförslaget röstas igenom kommer lagen att träda i kraft den 1 april 2014. Det betyder bland annat att anhängare orsakar bråk och springer in på planen, men också tänder bengaler, på idrottsarenor kan få en betydligt hårdare bestraffning. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.