Supportern döms till hets mot folkgrupp. Mannen på bilden har inget med händelsen att göra.
1 av 3
Supportern döms till hets mot folkgrupp. Mannen på bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: TT
Händelsen skedde på Behrn Arena i Örebro år 2012.
2 av 3
Händelsen skedde på Behrn Arena i Örebro år 2012. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson
Matchen slutade 2–2.
3 av 3
Matchen slutade 2–2. - Foto: BildbyråŒn/Marcus Ericsson

Supporter dömd för hets mot folkgrupp – skrek "döda judar"

En fotbollssupporter döms för hets mot folkgrupp efter att ha gjort en Hitlerhälsning på läktaren och skrikit nazistiska budskap.


När Örebro och AIK möttes på Behrn Arena den 16 maj 2012 stod en AIK-supporter på läktaren och gjorde en så kallad Hitlerhälsning samtidigt som kan skrek "sieg heil" och "döda judar". Nu har han dömts av Örebro tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Enligt vittnesuppgifter från ordningsvakter på plats ska minst ett tiotal personer på läktaren ha klagat över mannens beteende och bett vakterna att ingripa. Efter att vakterna pekat ut mannen för en polis på plats ska supportern ha avlägsnats och sagt "om jag har gjort något så var det på skoj".

Har vänner som är judar

Mannen drack öl och whiskey under bildfärden till Örebro och säger i polisförhör att han inte kommer ihåg vad han sa under matchen eller om han gjorde en Hitlerhälsning. Han åkte till matchen tillsammans med vänner som har utländskt påbrå.

Han säger även att han har vänner som är judar och att hans kompisgäng har en jargong där de brukar driva med fördomar genom att reta varandra på grund av sina utseenden och ursprung.

Inget som talar för nazistiska sympatier

I domen står det att det inte finns något som talar för att supportern sympatiserar med nazistiska eller rasistiska ideologier. Däremot måste han "dock ha förstått att nazisthälsningen samt de uttryck han använt är intimt förknippade med sådana ideologier och därmed är ägnade att uttrycka missaktning för folkgrupp".

Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fansen får ersättning – efter Messis frånvaro

Ronaldo vilar – spelar inte mot Sverige

1 timme sedan
Cristiano Ronaldo, 39, har vräkt in mål mot Sverige genom åren. Det gör han inte på torsdag. Världsstjärnan vilas av Portugals förbundskapten Roberto Martínez.

Seger för Norrköping som förlänger vinstsviten

3 timmar sedan
Serieledande Norrköping förlänger segersviten i Svenska Basketligan herr, på måndagen vann vinstmaskinen hemma mot fjärdeplacerade Jämtland. Efter segersiffrorna 90-79 (26-16, 24-28, 22-9, 18-26) har nu Norrköping fem raka segrar. Jämtlands svit på sex matcher i rad utan förlust bröts dock.

Världstvåans sorg – pojkvännen död

idag 07:26
Belarusisk ishockey har sorg.

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

idag 06:59
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

idag 06:02
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.