Supportern döms till hets mot folkgrupp. Mannen på bilden har inget med händelsen att göra.
1 av 3
Supportern döms till hets mot folkgrupp. Mannen på bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: TT
Händelsen skedde på Behrn Arena i Örebro år 2012.
2 av 3
Händelsen skedde på Behrn Arena i Örebro år 2012. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson
Matchen slutade 2–2.
3 av 3
Matchen slutade 2–2. - Foto: BildbyråŒn/Marcus Ericsson

Supporter dömd för hets mot folkgrupp – skrek "döda judar"

En fotbollssupporter döms för hets mot folkgrupp efter att ha gjort en Hitlerhälsning på läktaren och skrikit nazistiska budskap.


När Örebro och AIK möttes på Behrn Arena den 16 maj 2012 stod en AIK-supporter på läktaren och gjorde en så kallad Hitlerhälsning samtidigt som kan skrek "sieg heil" och "döda judar". Nu har han dömts av Örebro tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Enligt vittnesuppgifter från ordningsvakter på plats ska minst ett tiotal personer på läktaren ha klagat över mannens beteende och bett vakterna att ingripa. Efter att vakterna pekat ut mannen för en polis på plats ska supportern ha avlägsnats och sagt "om jag har gjort något så var det på skoj".

Har vänner som är judar

Mannen drack öl och whiskey under bildfärden till Örebro och säger i polisförhör att han inte kommer ihåg vad han sa under matchen eller om han gjorde en Hitlerhälsning. Han åkte till matchen tillsammans med vänner som har utländskt påbrå.

Han säger även att han har vänner som är judar och att hans kompisgäng har en jargong där de brukar driva med fördomar genom att reta varandra på grund av sina utseenden och ursprung.

Inget som talar för nazistiska sympatier

I domen står det att det inte finns något som talar för att supportern sympatiserar med nazistiska eller rasistiska ideologier. Däremot måste han "dock ha förstått att nazisthälsningen samt de uttryck han använt är intimt förknippade med sådana ideologier och därmed är ägnade att uttrycka missaktning för folkgrupp".

Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

3 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.