Trots att man vill testa laglig pyroteknik vill man förändra supportrars syn på bengaler.
1 av 5
Trots att man vill testa laglig pyroteknik vill man förändra supportrars syn på bengaler. - Foto: BILDBYRÅN / JOHANNA LUNDBERG
Man vill inte att supportrar ser pyroteknik som ett "naturligt och stämningshöjande inslag".
2 av 5
Man vill inte att supportrar ser pyroteknik som ett "naturligt och stämningshöjande inslag". - Foto: BILDBYRÅN / JOHANNA LUNDBERG
Men någon gång under 2014 eller 2015 vill man testa laglig pyro.
3 av 5
Men någon gång under 2014 eller 2015 vill man testa laglig pyro. - Foto: © BILDBYRÅN / PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hundar ska användas för att hitta gömda pyropjäser.
4 av 5
Hundar ska användas för att hitta gömda pyropjäser. - Foto: © Bildbyrån / NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Använda bengaler.
5 av 5
Använda bengaler. - Foto: © Bildbyrån / NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

"Förändra synen att pyroteknik är naturligt"

Tillåten pyroteknik ska testas i Allsvenskan. Men samtidigt vill polisen, tillsammans med de största svenska idrottsförbunden, förändra supportrars syn på pyroteknik.


Rikspolisstyrelsen har tillsammans med det Svenska fotbollsförbundet, Svensk elitfotboll, SHL, det Svenska ishockeyförbundet och det Svenska bandyförbundet tagit fram ett strategidokument för att "minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang" mellan 2014 och 2017.

Trots att man har kommit överens om att testa tillåten pyroteknik på några allsvenska matcher under hösten anser man att det är viktigt att få supportrar att förstå att pyroteknik inte hör hemma på svenska idrottsläktare.

"Förändra att pyroteknik är ett stämningshöjande inslag"

"Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv till frågan då det handlar om att förändra den utbredda synen bland supportrar om att pyroteknik är ett naturligt och stämningshöjande inslag men även förändra individuella beteenden bland några supportrar, skriver de i strategidokumentet och fortsätter:

Stoppa matcher när pyroteknik används

"De sociala åtgärderna mot dessa individer är viktiga och syftar till att försöka påverka en persons benägenhet att begå brott. Inom idrottsområdet handlar åtgärderna oftast både om att stärka den positiva supporterkulturen och att konsekvent anmäla överträdelser".

Man skriver också i en rekommendation att matcher ska spelet stoppas "per omgående" om supportrar tänder bengaler. Om fansen fortsätter att använda pyroteknik efter det första avbrottet ska både spelare och ledare lämna planen. Om det inträffar ytterligare en gång bör matchen avbrytas skriver de i dokumentet. 

/
SHL
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hör pyroteknik hemma på svenska idrottsarenor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

1 timme sedan

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.