Ögonblicket då svenska folket satte hjärtat i halsgropen.
1 av 4
Ögonblicket då svenska folket satte hjärtat i halsgropen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Under de närmsta dagarna kommer Zlatan att bli hyllad var ni än tittar. Och frågan är om det någonsin funnits någon som skulle lyckats med bedriften att vara nominerad till kung och president i samma veva? Inget är omöjligt för the big Zee.
2 av 4
Under de närmsta dagarna kommer Zlatan att bli hyllad var ni än tittar. Och frågan är om det någonsin funnits någon som skulle lyckats med bedriften att vara nominerad till kung och president i samma veva? Inget är omöjligt för the big Zee. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Mannen, myten, Ibra.
4 av 4
Mannen, myten, Ibra. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Abdikerar kungen vet vi alla vem som tar över

KRÖNIKA. Har det blivit dags för Zlatan Ibrahimovic att peta kungen på tronen som Sveriges statschef?


EM-kval herrar, grupp E

Sverige-Finland    5-0 (3–0)
1–0 Kim Källström (11),
2–0 Zlatan Ibrahimovic (31),
3–0 Zlatan Ibrahimovic (35),
4–0 Zlatan Ibrahimovic (53),
5–0 Emir Bajrami (83).

Varning, Finland: Alexei Eremenko.

Domare: Antony Gautier, Frankrike.

Publik: 32 128.

Sverige (4–5–1): Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Sebastian Larsson (Christian Wilhelmsson 83), Anders Svensson, Ola Toivonen (Zlatan Ibrahimovic 25), Kim Källström, Emir Bajrami – Johan Elmander (Pontus Wernbloom 81).

Finland (4–5–1): Anssi Jaakkola – Joona Toivio, Petri Pasanen, Markus Heikkinen (Markus Halsti 46), Niklas Moisander – Kasper Hämäläinen (Mika Ääritalo 46), Roman Eremenko, Alexei Eremenko (Alexander Ring 80), Mika Värynen, Perparim Hetemaj – Mikael Forssell.

STOCKHOLM. Detta lilla ordraljerande är inte ämnat att ta formen som en hyllning. Det är en glorifiering. För Zlatan Ibrahimovic är nu störst av alla i den här lilla monarkin vi valt att kalla Sverige.

Kung Carl XVI Gustaf har sprungit runt bland kaffeflickor, klubbar och goda vänner som förhandlar med kriminella. Några har hävdat att en abdikering skulle vara på sin plats.

Men, om så blir fallet, vem ska då tabloider som vi ägna vår uppmärksamhet åt? Vem ska då skandalpressen ta bilder på i alla lägen, men vägra att släppa av respekt till kungahuset? Vem ska svenska femtio-plusare med permanentat lila hår specialgranska i alla former av format och tidningar om kungen väljer att lägga ner?

Svaret blev relativt uppenbart igår.

För säga vad man vill om motståndet. Säga vad man vill om att lillebror gav upp. Det var sättet som Zlatan fångade ögonblicket som gjorde honom störst. Sättet han gled in och bevisade för det sauna-supande-landet i öst hur man kickar kula. Det satt drygt 5 000 blåvita krigare på Råsunda igår - och enligt rapporter var det ingen av dem som bar ett brunt pass när de lämnade den svenska nationalarenan.

Frågan är nu om Zlatan bevisade för den finska riksdagen att det kanske blivit dags att slopa den där pepparkaksbefläckade fanan och återvända till Svea rike. Men frågan är, med Ibrahimovic som kung, om statschefen vill ha er tillbaka?

För om kungen adbikerar, låt för fan Zlatan ta över.

Där kungens alla kaffeflickor får republikanerna och moraltanterna att se rött skulle "Ibra" bara glida genom mediedrevet som om det var Passanen som agerade utsänd TT-reporter.

Där kungen ser ut som en missförstådd solpanel så fort det vankas sommar-OS skulle Zlatan själv ställa upp i alla grenar förutom gång. Gång är nämligen lite under hans standard. Zlatan ska inte behöva gå i fem mil. Han ska bli buren.

Precis som vilken kung som helst.

Nu är det självfallet så att sportsverige kommer, i våg efter annan att tokhylla Ibrahimovic. Om det är rätt eller fel spelar ingen roll. Det såg vi onekligen på nationaldagen där kungen, trots allt, ändå blev lite halvhyllad. Enda skillnaden är att mannen med stort Z bevisade för den finska riksdagen att det där med bruna pass kanske inte var den bästa av idéer.

Detta ordraljerande blev som tidigare nämnt inte en hyllning. Kanske inte heller en glorifiering. Det blev däremot ett konstanterande av verkligheten.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.