Bahrains landslagsmålvakt Ali Saeed fängslades efter att han demonstrerat.
1 av 4
Bahrains landslagsmålvakt Ali Saeed fängslades efter att han demonstrerat. - Foto: Bahrain Youth Society for Human Rights
Landslagschefen Lars Richt vill inte bekräfta att man förhandlat med Iran.
2 av 4
Landslagschefen Lars Richt vill inte bekräfta att man förhandlat med Iran. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Iranska supportrar visade i början av 2011 upp sitt stöd för protesterna i Bahrain genom att hålla upp tröjor med monumentet vid Pearl Roundabout i Manama, som revs i samband med oroligheter i mars.
3 av 4
Iranska supportrar visade i början av 2011 upp sitt stöd för protesterna i Bahrain genom att hålla upp tröjor med monumentet vid Pearl Roundabout i Manama, som revs i samband med oroligheter i mars. - Foto: Vahid Salemi / AP
Det iranska landslaget firar ett mål. Sverige och Kentaro frågade först Iran om att ställa upp som motståndare under januariturnén i Qatar.
4 av 4
Det iranska landslaget firar ett mål. Sverige och Kentaro frågade först Iran om att ställa upp som motståndare under januariturnén i Qatar. - Foto: Hasan Jamali / AP

Bahrainmatchen bara plan B - SvFF ville möta Iran

Landslagets möte mot Bahrain på onsdag har blivit omdiskuterat. Men egentligen ville man möta ett minst lika kontroversiellt land.


Avrättningar och brist på rättigheter

Iran har fått kritik från både Amnesty och FN, bland annat för avrättningar men även för att man fängslat ledande människorättsaktivister och för brister när det gäller mänskliga rättigheter.

Amnesty har hävdat att den iranska regimen, ledd av ayatolla Ali Khamenei och president Mahmud Ahmadinejad, försöker krossa de nationella människorättsorganisationerna.

DOHA. Flera människorättsorganisationer har kritiserat Sveriges vänskapsmatch mot Bahrain som spelas i Qatar på onsdagen. Egentligen ville man dock möta Iran, en minst lika kontroversiell motståndare. Uppgifterna kommer från tidigare uttalanden av Iran:s vice förbundsordförande Mehdi Taj.

Svenska fotbollförbundet ska till och med ha skickat ett brev till den iranska motsvarigheten för att övertyga Ahmadinejadregimens fotbollsförbund - även efter att Iran tackat nej till matchen.

Från SvFF:s sida vill man helst lägga locket på.

– Vad vi diskuterat och inte diskuterat är inget som är offentligt, säger landslagschefen Lars Richt till Nyheter24.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters förklarade förbundsbasen Lars-Åke Lagrell om hur man resonerar kring olika vänskapsmatcher.

– Jag kanske underskattar de här sakerna men det är lätt om vi får ett förslag om att möta Norge. Det är svårare om vi för en förfrågan om att möta Iran, sa han.

I fallet Bahrain finns en ytterst aktuell koppling mellan fotboll och politik. Där fängslades landslagsmålvakten Ali Saeed för att han demonstrerat och flera andra spelare har tvingats fly Bahrain efter liknande anklagelser. Men även i Iran stängdes flera landslagsstjärnor, däribland Ali Karimi och Mehdi Mahdavikia, av på livstid efter att de visat sitt stöd till oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi inför valet 2009.

"Det är lätt att vara efterklok"

I Reutersintervjun kommenterade Lagrell också Bahrainmatchen för första gången. Samtidigt som han hävdar att fotboll och politik inte hör ihop antyder han att man kanske inte skulle ha bokat in matchen om man vetat om fallet med målvakten Ali Saeed på förhand.

– Det är lätt att vara efterklok. Om vi vetat om det hade det varit en del av diskussionen men jag vet alldeles för lite om varför han fängslats och det var inte på tal när vi diskuterade saken, sa han.

Landslagschefen Lars Richt vill inte säga om man nu kommer att ändra på några rutiner eller liknande för att lättare kunna svara på de kritiska frågorna.

– Man kan alltid ändra rutiner om det är så, men om det skulle betytt något i det här fallet vet jag inte, säger han till Nyheter24.

---

Analys: Varför väljer Kentaro Bahrain?

Med tanke på hur mycket pengar som florerar i ett land som Qatar (se exempelvis "Chippens" lön som exempel) lär det bli allt vanligare med vänskapsmatcher där. De betalar helt enkelt mest och Kentaro, som i samförstånd med SvFF bokar motståndare, vill givetvis dra in så mycket pengar som möjligt. Då kanske det spelar mindre roll vad Amnesty och FN säger om landet man ska möta.

Det spelar antagligen mindre roll att SvFF enligt Lars Richt alltid har sista ordet när det ska bokas motståndare. Förbundet är minst lika intresserade av pengarna som Kentaro, det är ju inte så att svensk fotboll blomstrar ekonomiskt för tillfället. Känslan är att det kommer att bli vanligare med matcher i och mot länder där mänskliga rättigheter dagligen åsidosätts.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

Ryska fäktare nobbar OS-kval

2 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

2 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.