Tidigare nämndes miljonbelopp i kostnader för Stockholmsderbyn.
1 av 4
Tidigare nämndes miljonbelopp i kostnader för Stockholmsderbyn. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Lars-Åke Lagrell är - tro det eller ej - en av motståndarna till de nya riktlinjerna: "Det är klart att det är dåligt för svensk fotboll", säger han.
2 av 4
Lars-Åke Lagrell är - tro det eller ej - en av motståndarna till de nya riktlinjerna: "Det är klart att det är dåligt för svensk fotboll", säger han. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Som bekant slapp Djurgården undan med att betala för polisens skyldighet att göra sitt jobb under måndagskvällen.
3 av 4
Som bekant slapp Djurgården undan med att betala för polisens skyldighet att göra sitt jobb under måndagskvällen. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX
Polisen bekräftar nu att Stockholmsderbyn överlag är billigare än den genomsnittliga merkostnaden för en allsvensk fotbollsmatch.
4 av 4
Polisen bekräftar nu att Stockholmsderbyn överlag är billigare än den genomsnittliga merkostnaden för en allsvensk fotbollsmatch. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Nyheter24 avslöjar: Myten om det kostsamma derbyt

Länge har det funnits en missvisande bild kring hur mycket ett Stockholmsderby kostar det övriga samhället. Nu kan Nyheter24 avslöja den egentliga summan för polisens arbete.


Exempel på merkostnader

De nämnda merkostnaderna består i huvudsak av personalens övertidstimmar samt speciellt material som måste handlas in.

Poliserna är i behov av bland annat hjälmar och annat skydd till högriskmatcher.

STOCKHOLM. I åratal har rapporter figurerat kring hur dyrt ett Stockholmsderby är för det svenska samhället. Miljonbelopp har nämnts i debatten. Men nu kan Nyheter24 avslöja att den uppfattningen inte stämmer.

"Inte många som vet om"

– Självfallet fick vi omhändertaga ett par personer som var involverade i narkotikabrott. Jag vill inte redogöra för exakt hur många det var, men det var inget direkt allvarligt, säger Ulf Göransson, länspolismästarens talesman, till Nyheter24.

Det som däremot kan anses som allvarligt - och på gränsen till stötande - är vad som kom fram därefter.

– När man ska granska vad exempelvis ett Stockholmsderby kostar så måste man acceptera att personalkostnader alltid kommer finnas där. Det är bara en fråga om var man fördelar resurserna. Oavsett om det är match eller ej ska dessa poliser vara i tjänst.

Göransson menar vidare att exempelvis drar inte Stockholmspolisen in extra polisstyrkor bara för att ett derby spelas i Solna.

– Däremot tillkommer det givetvis en merkostnad för de poliser som jobbar övertid.

Billigare än snittet

Och det är just denna merkostnad som fött missförståndet kring vad ett Stockholmsderby kostar.

För Nyheter24 bekräftar Ulf Göransson att den genomsnittliga polisiära merkostnaden för en allsvensk match under 2010 landade på 290 000 kronor.

– Men det är verkligen inte många som vet om att snittet för Stockholmsderbyna hade en lägre merkostnad än genomsnittet för hela säsongens matcher.

560 000 kronor uppger Göransson att de två matcherna mellan Djurgården och AIK ska ha kostat. Detta innebär en merkostnad på 280 000 kronor per derby.

Ulf Göranssons chef, länspolimästare Carin Götblad skrev i fredags en debattartikel i Dagens Nyheter där hon försvarade den nya lagen som gör gällande att fotbollsklubbar med ett aktiebolag i ryggen ska stå för polisens kostnader.

– Jag kan inte säga exakt vad kostnaderna för gårdagens match uppgick till, men jag kan nog redan nu säga att det inte var dyrare än vanligt, fortsätter Göransson.

– Det var de vanliga smågnabben mellan olika individer, samt att vi omhändertog ett par personer för narkotikabrott.

Utöver de gripna människorna tändes det bengaler inne på arenan. Något som kan få ekonomiska konsekvenser för AIK.

Fler människor - fler poliser

Faktum är att polisens kostnader för en sammandrabbning mellan AIK, Djurgården och Hammarby i Stockholm står i proportion till vad en match mellan till exempel Gais mot Gefle kostar om man ser till hur många som sitter i publiken.

– Det är till exempel inte så många som går och ser på BK Häcken mot Trelleborgs FF, fortsätter talesmannen.

– Däremot lockade matchen mellan Djurgården och AIK uppemot 30 000 besökare. Självklart blir den grundläggande personalkostnaden mer - men det hade den blivit oavsett evenemang. Ju fler människor som befinner sig på en plats - desto fler poliser behöver närvara.

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.