1 av 3
- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Även Djurgårdens supportrar deltar i manifestationen.
2 av 3
Även Djurgårdens supportrar deltar i manifestationen. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Det här lär vi inte få se på Råsunda den 19 september, åtminstone inte de under derbyts första tio minuter.
3 av 3
Det här lär vi inte få se på Råsunda den 19 september, åtminstone inte de under derbyts första tio minuter. - Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Nu tystnar fansen i protest

Under två allsvenska omgångar i höst kommer de allsvenska läktarna vara tysta.


Mer om Positiv läktarkultur

Under fredagen har Nyheter24 publicerat flera artiklar om initiativet Positiv läktarkultur.

Nu tystnar fansen i protest
- Manifestation i allsvenskans 24:e och 25:e omgång

Vem står bakom Positiv läktarkultur?
- Och vad vill dem?

Därför står vi inte bakom PLK
- IFK Göteborg och Malmö-supportrar om sina beslut

STOCKHOLM. Initiativet Positiv läktarkultur ska under hösten börja göra väsen av sig. Eller - det är precis vad de inte ska göra.

Under allsvenskans 24:e och 25:e omgång protesterar supporterföreningarna som är anslutna till Positiv läktarkultur genom att hålla sig tysta under matchernas första tio minuter.

Manifestationen motiveras med att det behövs protester mot den läktarkultur som de menar att politiker, förbund och medier verkar vilja ha.

"Vi är tysta för att visa vilken framtid vi går till mötes om hetsjakten och den oproportionerliga mediarapporteringen fortsätter, mot läktarvåld och för en positiv läktarkultur.", skriver flera föreningar på sina hemsidor på fredagen, däribland AIK:s Black Army och Djurgårdens Järnkaminerna.

Supporterföreningarna skriver även att det aldrig är okej att kasta in smällare på planen och att de har ett ansvar för att "skapa en kultur där det är oacceptabelt".

Gnaget tagna på sängen

AIK möter Djurgården på Råsunda i omgång 25, ett derby som alltså kommer att inledas med tio minuters tystnad. Och klubben är tagen på sängen när Nyheter24 når dem med nyheten.

– Det var inget jag visste om, det måste vi prata ihop oss om, säger AIK:s arrangemangsansvarige Lasse Pettersson, som har kontinuerliga möten med supportergrupperingarna men inte känner till manifestationen, till Nyheter24.

Manifestationen kommer även att genomföras av ett par lag i lägre divisioner, däribland Hammarby.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

2 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.